over boeken van vroeger en nu - omslagfoto - knipoogje

Over boeken van vroeger en nu

Het leuke van een enorme boekenkast is, dat er heel veel in kan. Op die manier heb je echt leuke gespreksonderwerpen.  Over boeken van vroeger en nu.

Vroeger was ik een echt boekenbeest. Niet zomaar een boekenwurm, maar ik verslond ze. Zo ontstond zelfs dit gedicht: het boekenbeest.

gedicht boekenbeest

Maar hoe leuk is het als je iemand eigenlijk voor het eerst op visite spreekt. Dankzij Corona hebben we elkaar leren kennen en aan de klets geraakt. Even een knipoogje.

Nu werd het toch echt hoog tijd om samen eens af te spreken. Zo gezegd, zo gedaan. Zij kwam bij mij, want mijn lijf remt me af en kluistert me aan huis.

Een klik dankzij corona, echt een knipoogje

Toen ze kwam, bleek de klik die was ontstaan tijdens het praatje aan de deur, nog steeds intact. Ze is ongeveer van mijn leeftijd en ook een echt boekenbeest.

Ze heeft ook boeken verslonden in haar jeugd. Daardoor passeerden heel veel nostalgische boeken de revue. Fijn om over boeken van vroeger te praten.

Zoals Enid Blyton, Cissy van Marxveldt, Agatha Christie, de Kameleon en nog meer. Heerlijk om zo met elkaar even een trip langs memory lane te lopen.

Ik kan dat niet fysiek in mijn eentje naar buiten, maar gelukkig is mijn wereld niet echt veel kleiner geworden. En dat komt o.a. door boeken en door lieve mensen die me nog steeds opzoeken.

Sommige boeken kun je beter niet meer lezen. Momenteel lees ik de serie van Bianca, geschreven door Yvonne Brill. Heel leuk, maar inmiddels ben ik wel een stuk kritischer als toen ik een meisje was (wat ik diep vanbinnen nog steeds ben).

Zo word ik weleens moe als het gaat over Bianca die met haar vieze laarzen de keuken binnenkomt. Of haar haar naar achteren gooit. Maar ach, de boekjes zijn nog steeds heel onderhoudend om te lezen, dus ik vergeef het de schrijfster.

Inmiddels ben ik ook begonnen met het boek De Eerkroon van L. Erkelens. Het is een boek wat in de zeventiger jaren werd geschreven. Het verscheen ooit als feuilleton in het blad Terdege.

Dat was in de tijd dat mijn moeder nog leefde. Ze genoot zo van deze serie, dat ik besloot het boek te lezen. Wat wel grappig is, is dat ze de ontknoping van het boek veel minder vond.

Ik kan niet wachten tot ik aan het eind van het boek ben en ik weet hoe het zit en afloopt.

Het is een van mijn stokpaardjes: dat boek. Ik mocht het lenen van een vriendin. Het oude taalgebruik bevalt me wel. Ik geniet ook nog altijd van het zingen van de Psalmen in de kerk, hoewel ik me realiseer dat het de jeugd niet echt meer aanspreekt.

Afijn, even terug naar het gesprek met mijn nieuwe vriendin. Toen de titels ons om de oren vlogen, noemde ik een naam waarbij zij verbaasd uitriep: Sanne van Havelte? Die schrijfster ken ik niet. Daar moest ik natuurlijk iets aan doen. Sanne van Havelte is echt een van mijn favorieten als het gaat over boeken van vroeger en nu.

Tja, dan zal ik je wat opbiechten (shopaholic confessions). Tijdens het uitzoeken van de boeken zag ik dat ik niet alle boeken van dezelfde serie had. Sommige boeken zaten in een omnibus en bij andere boeken ontbrak de omslag.

Een speurtochtje op Marktplaats en Vinted (echt niet alleen voor kleding) leverde de titels in de goede uitgaven en spontaan besloot ik dat de boeken die ik ga vervangen voor haar zijn.

Weer een nieuw gesprekonderwerp dankzij het opruimen

Ben zo benieuwd of zij ze net zo leuk vindt als ik. Dan hebben we voor het volgende bezoekje een leuk gespreksonderwerp. En zij weer de uitdaging of ze er meer van gaat shoppen of ze van mij leent (dat mag ook).

Praten over boeken van vroeger en nu zou ik echt uren vol kunnen houden. Ik heb ook gevraagd welke schrijfster zij leuk vindt en leest. Even uit mijn comfortzone.

Ik heb zelf al gecheckt of ik de boeken van Sanne van Havelte nog steeds de moeite waard vind. Een paar regels lezen en ik zat er weer helemaal in. Dat zit dus wel snor.

Nu afwachten wanneer de boeken arriveren. Dan kunnen ze weer mooi bij de andere staan.

Ik ontdekte dat ik ook een paar titels van Cissy van Marxveldt mis. Die moeten natuurlijk ook worden aangevuld.

Gelukkig kan ik ook wat weggeven. Dat deed ik al eerder, maar ook haar kan ik blij maken met een paar leuke boeken.

Dat weggeven is zo belangrijk. Het gevoel krijgen dat iemand aan je denkt. Daar kan geen verzameling tegenop.

Daarom heb ik een heleboel bemoedigende fotoprints ontworpen om je presentjes te pimpen. Of op een kaartje te plakken en iemand te geven die het nodig heeft. Even een knipoogje en zo tot zegen zijn.

Je vindt ze in mijn webshop.

Hou je haaks! Over boeken van vroeger en nu.

Alle knipoogjes op een rijtje vind je onderaan deze pagina.