Even iets over mij om elkaar een beetje te leren kennen.

Zelf ben ik bang geboren en bang gebleven. Ondanks vele jaren therapie blijft angst mijn grootste vijand. Toch heb ik vaak aan de buitenkant gedaan of alles oké was. De vuile was hangt niemand graag buiten.

Het helpt niet echt dat ik ook werkelijk evenwichtsstoornissen heb en ook inmiddels hartritmeproblemen. Dat maakt het allemaal niet echt prettiger. Hierdoor ben ik al zes jaar aan huis gebonden en ga ik niet meer alleen de straat op.

Toch wil ik nu dapper zijn en ermee uit de kast komen, met mijn niet-perfecte leven. Dat doe ik in de knipoogjes.

Ik heb regelmatig een burn-out gehad en zelfs een keer een bore-out en intussen probeerde ik wanhopig een goede vrouw en moeder te zijn voor mijn gezin. Zij mochten immers niet lijden onder het feit dat ik zo’n angsthaas was en ben.

Gelukkig zijn ze nu groter en niet meer van mijn zorg afhankelijk. Dat geeft me rust. Ze hebben het ook nooit gezien als ik in paniek was. Goddank.

Ja, Goddank. Want ik geloof. Als ik ergens absoluut zeker van ben, is dat het feit dat God bestaat. Dat Hij mijn leven in Zijn handen houdt. En toch die angst.

Bang met een belofte

Jarenlang heb ik mezelf verweten dat mijn geloof niet groot genoeg was. Volmaakte liefde sluit immers de angst uit? Daarom ging ik op zoek naar antwoorden in de Bijbel.

Ik onderzocht alle teksten in de Bijbel waarin het gaat over angst. Daar maakte ik mooie designs van. Het is nog in wording.

Ook ben ik er recent achter gekomen dat ik een creatieve maximalist ben. Ik hou van mooie spulletjes, maar ook van orde. Soms een lastige spagaat. Het voorkomt wel dat ik een hoarder word.

Ik heb dus echt niet alles op een rijtje, maar het meeste wel.

Naast mijn angsten moet ik ook daar dagelijks mee dealen. Hoe ik mijn hamstergedrag in goede banen kan leiden.

Toch heb ik geleerd om ze op een positieve manier in te zetten. Dat deel ik graag in mijn knipoogjes.

Uit de kast komen

Ik noemde al eerder dat ik moeder ben. Moeder van drie (inmiddels) mannen. De oudste is homo. Iets wat ik al heel lang wist, maar wat ik verstopte.

Hierdoor heb ik hem eenzamer gemaakt dan zou moeten. Omdat ik dit niet langer wilde verstoppen, heb ik meer dan 40 blogs geschreven. Die zijn nu gebundeld in een e-book. Mijn oudste was eindredacteur.

Het helpt mij enorm om de dingen waar ik bang voor ben of waar ik van baal in het licht te zetten. Als ik ze verstop in het donker, ga ik eraan kapot.

Maar weet je, het lucht me zo op om het openbaar te maken. Dat is het me waard. En daarom dus mijn gedichten. Die helpen me te relativeren en zo kan ik er anderen ook mee helpen en bemoedigen.

Het moederschap heeft zelfs geresulteerd in de dichtbundel Mammoedig, een bundel vol tragi-komische gedichten over het moederschap.

Hopen op herstel

En dat wil ik jou ook doen: helpen en bemoedigen om te blijven hopen. Hopen op een nieuwe dag, hopen op een betere tijd en tot het zover is je kruis op je te nemen en iedereen van je af te meppen die jou of je bloedjes kwaad wil doen. Nee hoor, grapje.

Maar wel wil ik je aanmoedigen om strijdvaardig te zijn. Het is bid en werk. Je hoeft je niet gewonnen te geven. Dat heb ik ook niet gedaan en ik sta nog. Dankzij God en met God. En heel soms ook heb ik ruzie met God, maar Hij laat me altijd zien dat Hij te vertrouwen is.

Haakpret

En last, but not least: mijn passie voor haken. Als extraverte hsp-er heb ik iets nodig om te kunnen ontstressen. En haken helpt daar fantastisch bij. Mijn haaksels kom je regelmatig tegen in de digitale prints.

Mijn hele huis is opgevrolijkt met mijn haaksels. Ik word er blij van. Het helpt me te blijven geloven en te hopen op een mooie toekomst. Anders word ik depri en chagrijnig (en dat wil je niet meemaken!).

Bovendien: zeg nu zelf. Als jij omringd wordt door vrolijkheid, kun je haast niet somber blijven. Het helpt minimaal een beetje. Ik heb zelfs een aantal dekens van een patroon voorzien. Die verkoop ik in mijn Etsy-shop.

Inmiddels is een baan buitenshuis geen optie meer en om mezelf bezig te houden ben ik Annets Alfabet gestart, een bedrijf met de letterliefs als basis. Kijk gerust lekker rond en geniet!

Over mij

Dit is mijn verhaal op deze over mij pagina. Wat is het jouwe?

Voel je vrij om het te delen, struin lekker rond op mijn website en laat je opbouwen, bemoedigen en troosten door mijn verhalen met een wonderlijke combinatie van hoop en humor!

Een hartelijke groet,Annets Alfabet - over mij - profielfoto

Annet van Ballegooijen