opruimen als remedie tegen angstIn tijden dat er onrust is in de wereld, net als nu met de Corona-crisis, krijg ik altijd de neiging om aan de ene kant te gaan hamsteren (geen wc-papier), maar mooie spullen en aan de andere kant wil ik ook veel opruimen. Opruimen als remedie tegen angst.

Ik zit dus in een heerlijke spagaat van bezigheden (niet letterlijk). Net alsof je hierdoor iets kunt controleren wat onbeheersbaar is. Een soort balans creëert voor jezelf.

Veel spullen waar ik zonder kan vinden zo hun weg naar de kringloop, maar wat er aan de achterkant uit gaat, komt er vaak aan de voorkant weer in. Oepsie.

Dat is een puntje waar ik nog aan moet werken.

Omdat onze zoon dit jaar zijn havo hoopt af te ronden (op een wel heel bijzondere manier zonder centraal examen, krijgt hij een nieuwe kamer.

Dit heeft wel wat voeten in de aarde, omdat hij niet weet hoe de kamer eruit komt te zien en ik wel iets wil kiezen wat hij leuk vindt.

Dit helpt me om te focussen op andere dingen dan mijn angsten.

Maar als dit gebeurt, word ik ook kritisch op andere kamers.

Met name de kamer waar ik zelf mijn spullen bewaar.

En ik heb veel spullen, omdat ik veel hobby’s heb. Bollen wol, lapjes, foto-apparatuur, verzamelingen geboortekaartjes, oude agenda’s, etc.

Ik denk dat veel creatieve mensen dit herkennen (zeg ja!).

Toch zijn er ook spulletjes die ik kan afstaan (zij het met moeite).

Ik moet dan uitkijken dat het niet overal een chaos wordt, want van het een komt vaak het ander.

Wat je bij de ene kamer opruimt, moet er bij de andere niet weer bij komen.

Tijdens een tijd als deze helpt het opruimen me om niet in paniek te raken en kies ik dus voor iets wat ik wel onder controle heb: het opruimen. Hier schreef ik al eerder lifestyle blogs over. Hier kun je er eentje lezen.

Een kringloop winkel is een ideale manier om van je spullen af te komen, maar zorgt er ook voor dat er weer spulletjes mijn huis in komen.

Hoewel de kringloopbezoekjes nu wel op een laag pitje staan.

Opruimen als remedie tegen angst

Gelukkig rijden de bezorgdiensten nog wel, dus via Marktplaats kan ik nog wel leuke spulletjes bij elkaar sprokkelen en ook gewone shops leveren nog.

Gelukkig geen totale lockdown.

Dan zou iedereen hier in huis knettergek van me worden.

Ik zou namelijk geen moment rust meer hebben en compleet in opruimstand staan. En de kabouters (of dwergen in dit geval) doen het werk niet.

Helpt opruimen ook bij jou als remedie tegen je angst?

Als je niet naar buiten mag, kun je binnen aan de slag.

Met de gedichten die ik schrijf, merk ik ook dat ik vaak gedachten opruim. Doordat ik ze woorden geef, komt er rust. Fijn is dat!

Een aantal heb ik verwerkt in een mooie verzameling van letters. Je heet Annets Alfabet of niet. Je vindt ze in mijn webshop.

opruimen als remedie tegen angst

Meer knipoogjes lezen? Dat kan! Ze zitten vol met humor met een knipoog en allerlei tips en tops.