aan de haak blog 53 een granny square deken met bloemenDe allerleukste vorm van haken is haken om weg te geven. Vind je ook niet? Aan het begin van mijn haakcarrière deed ik het al. Manlief en ik hadden een sponsorkindje in Kenia en voor haar sloeg ik aan de haak voor een gehaakte deken van gebloemde granny squares.

Een lieve deken in roze, geel en wit

In mijn beginperiode haakte ik veel met Saskia van de Wibra en Royal van de Zeeman. Inmiddels haak ik bijna altijd met Stylecraft Special DK.

Het lastige van Royal en Saskia vind ik dat je erg afhankelijk bent van het aanbod in de winkels.

Daarom kies ik tegenwoordig liever mijn merk: Stylecraft Special DK. Wel iets duurder, maar je kunt kiezen uit meer dan 93 kleuren.

Oké, even terug naar de deken. Ik had een leuke deken langs zien komen en die inspireerde mij om een lieve deken in roze, geel en wit te haken voor ons sponsorkindje.

Eerst granny squares met in het midden een bloem

Eerst haakte ik granny squares met in het midden een bloem. Deze granny’s haakte ik aan elkaar en vervolgens haakte ik aan weerskanten van deze rand een leuke brocante steek.

Zo noem ik hem zelf, omdat je zo’n leuk kanten effect krijgt. Hij wordt ook wel waaiersteek genoemd.

Uiteindelijk had ik drie grote lappen. Die heb ik met de join-as-you-go-methode de dekens met de brocante stukken aan elkaar gehaakt. De deken werd wel een tikkie lang, maar beter lang dan te kort.

Een gehaakte deken van gebloemde granny squares

Voor de rand haakte ik ook 3 toeren in de waaiersteek. Dit keer elke keer 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes en dan weer een paar steken overslaan.

Omdat ie zo leuk geworden was, nam ik hem mee naar mijn werk om te showen. De reacties varieerden van: jij bent niet lekker tot wat gaaf!

Het leukste was dat iedereen wel een mening had. Hij viel natuurlijk ook wel op, zo op de hoek van mijn bureau.

Uiteindelijk is ie naar Kenia verhuisd en ik hoop dat ons sponsorkindje nog steeds heel veel plezier beleeft aan de deken.

Aan de haak voor een gehaakte deken van gebloemde granny squares vond ik goed geslaagd.

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Kijk dan bij mijn andere haakblogs, vol tips en tops haken. Ik schreef er meer dan 100.

Omdat ik helemaal verslaafd ben aan haken, ben ik ook gestart met het ontwerpen van mijn eigen dekens. Een aantal vind je als gratis haakpatroon op mijn website en de corner to corner patronen vind je terug in mijn Etsy-shop. 

Mijn tip voor jou:

Het is heel leuk om granny squares te combineren met andere steken. Dat geeft een verrassend resultaat.