wat heb ik mijn broer aangedaan - knipoogje

Wat heb ik mijn broer aangedaan?

Aanstaande zondag doet hij belijdenis, onze jongste, en dit resulteert een gedachtenstroom naar de tijd van toen, de tijd dat hij gedoopt werd. En ook wat er mis ging. Wat heb ik mijn broer aangedaan?

Ik denk er nog weleens aan terug en nu helemaal vaak. Na de geboorte van zijn broers ging het lichamelijk niet zo goed met me (zachtjes uitgedrukt).

Bij de oudste had de gynaecoloog mijn stuitje geraakt met de tang en kon ik dus slecht lopen. Gelukkig heb ik daar niet zo veel last meer van, behalve als ik op een harde stoel zit of een lange fietsrit heb gemaakt.

Die fietsritten lukken nu sowieso niet met dat lastige lijf, dus mijn stuitje heeft hier dus ook geen last van. Een harde stoel vermijd ik zoveel mogelijk. Of ik leg er een (zelfgehaakt) kussentje op.

Even terug naar zijn doop. Na zijn geboorte voelde ik me best oké. Dat was een knipoogje van formaat. Geen hormonale terugslag of ander gedoe. Wel heel veel last van aambeien, maar met goede zalf was dat te doen.

Daarom werd meneertje al na tien dagen gedoopt. Als ik er nog aan terugdenk, voel ik me best wel een heldin. Maar het ging lichamelijk goed met me.

Later kreeg ik een geestelijke terugslag en landde ik in een depressie. Ook die is weer over. Goddank.

Een stressvolle doopplechtigheid

Mijn broer zou hem in de kerk brengen bij het dopen. Hij was toen net 24. Wij keurig netjes op tijd naar de kerk. Komen we daar aan, slaat de schrikt me om het hart. We zijn de doopjurk vergeten!

Ik had hem de doopjurk nog niet aangetrokken, omdat onze jongste een echte spuger was en ik niet zat te wachten op vlekken op de jurk (die ik zelf had gemaakt).

Wat nu? Wij konden niet terug. Wij werden in de constistorie verwacht. Er zat niets anders op: mijn broer moest terug. Met manliefs auto (een dikke stationwagen, onmisbaar met drie koters) en de sleutels van ons huis, manoeuvreerde hij de auto achteruit het plein af.

Dat was nog een heel gedoe met alle tegemoetkomende kerkgangers. Ondertussen dropten wij ons kind bij de andere kinderen die gedoopt zouden worden.

Ik zat ondertussen op hete kolen. Zou het hem lukken zonder brokken? Wat heb ik mijn broer aangedaan?

Intussen reed mijn broer koelbloedig achteruit het plein af met een onbekende auto. Wat een held! Hij trof de doopjurk aan op de plek waar ik had gezegd dat hij was.

Hup, jurk mee en terug naar de kerk. Gelukkig heeft hij niet mijn gevoel voor richting, anders had hij de kerk nooit teruggevonden. Wat heb ik mijn broer aangedaan?

Daar aangekomen, was er nog een ander probleem. Welke baby was zijn neefje? Door de stress wist hij het echt niet meer. De slimmerd wachtte tot de andere baby’s waren opgehaald.

En tenslotte: de jurk. Wat was voor en wat was achter? Hij was pas 24, dus wist hij veel. Gelukkig zit bijdehand zijn in de familie en vroeg hij om hulp bij de binnenbrengers van de andere dopelingen.

De knoopjes moesten op de rug. En ja hoor, toen Psalm 105 vers 5 (God zal Zijn waarheid nimmer krenken) speelde en werd gezongen, bracht hij onze jongste binnen met de jurk keurig aan de achterkant dichtgeknoopt.

Een dikke knipoog voor mijn broer

Een echte held, een dikke knipoog voor hem. Want zeg nu zelf: wat heb ik mijn broer aangedaan. Hij was nog zo jong met zo’n belangrijke taak. Ik voelde me zo’n sukkel. Hoe kon ik dat nu vergeten? Het waren vast de hormonen.

Het is allemaal goed gekomen. Inmiddels zijn we 20 jaar verder, maar als ik nog terugdenk aan dit voorval, stijgt het schaamrood me nog steeds naar de kaken. Haha!

Heb jij ook wel eens zo’n flater geslagen? Jaren later moet ik het nog weleens horen. Wat heb ik mijn broer aangedaan. Maar hé, dat heb ik verdiend. En tegenwoordig gaat het altijd gepaard met een glimlach. Even een knipoog.

Ken jij iemand die veel voor je betekent? Of iemand die het moeilijk heeft en wel een knipoogje kan gebruiken? Kijk dan eens bij mijn fotoprints in mijn webshop. Er zit vast iets geschikts tussen.

Ze zijn voorzien van opbeurende gedichtjes. Dus zelfs geschikt als jij met een mond vol tanden staat.

Hou je haaks!

Alle knipoogjes op een rijtje vind je onderaan deze pagina.