Om meteen maar met de deur in huis te vallen: ik moet helemaal niks! Zo, dat is eruit. Ik kan je wel vertellen dat dit oplucht! Heerlijk! Nu ik keurig mezelf weet te beheersen door geen kleding te shoppen, merk ik dat ik mijn dwang (of moet ik zeggen vlucht voor de leegte) op andere gebieden tegenkom. Ik vertel je graag waarom het goed is om soms niets te moeten.

Teveel focus op het ene verwaarloost het andere

Wie mij een beetje kent, weet dat ik een fervent haakster ben. De ene na de andere deken vormt zich onder mijn handen.

Hierover schrijf ik haakblogs. Die vind je ook op deze website. En diep in mijn hart weet ik echt wel dat dit niet helemaal gezond voor me is (het veel te lang zitten in een verkeerde houding).

Andere zaken die ook tijd en aandacht vragen, hebben hier nogal eens onder te lijden.

Het is goed om niet teveel te moeten

Woensdagavond liep ik even een klein rondje (in mijn uppie, dapper!) en toen bedacht ik dat het goed was om een stuk te minderen met haken.

Bovendien bestaat het leven uit veel meer dan dat. Omdat manlief er niet was, heb ik mijn beste vriendin gebeld om dit nieuwe inzicht te delen.

Ze vroeg me waarom ik dan zo geobsedeerd ben, waarom alles meteen af moet en ik niet gewoon af en toe een stukje doe en dan weer wat anders.

Ik moet zoveel van mezelf

We kwamen na wat heen en weer gepraat op het feit dat ik alles moet van mezelf. Ik moet haken, lezen, wandelen, enz. Alsof ik niets voorstel als ik niets doe.

Dat is niet zo en dat weet ik. Net zoals ik pas deelde dat ik de Bijbel in 3 maanden ga lezen. Dat is natuurlijk ook ondoenbaar. Dan is het ook weer moeten.

Dus ik mag, mag, mag. Misschien handig om overal briefjes op te hangen. Zodra het moeten wordt, gaat immers de lol eraf.

Het lijkt wel of iets anders me overneemt en me dan dwingt om door te gaan. Maar die dwang herken ik, dus dat betekent dat ik ook het juiste kan kiezen.

Wat ben ik waard als ik niets doe? Net zoveel als wanneer ik wel wat doe. Zo dat is eruit!

Het gat vanbinnen vullen met bezig zijn

Het lijkt soms wel of er in mij een gat zit, wat ik vul door bezig te zijn en te shoppen. Als ik het gat niet vul met kleding shoppen, shop ik wel bollen wol. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar het gebeurt wel.

Ik werd me daar deze week dus ernstig van bewust en daarom heb ik meteen gebeden en gevraagd of God het gat wil vullen, want zolang dat blijft zal er niet veel veranderen.

Ik ga zo nog even een toertje (of meer) haken, maar ik beloof mezelf bij deze: ik zal stoppen als mijn mogen moeten wordt.

Waarom het goed is om soms niets te moeten

Dus daarom mijn nieuwe slogan: ik moet dus helemaal niks! Ik mag haken, ik mag lezen en ik mag wandelen. Zodra het moeten wordt, is het niet leuk meer. Ik mag ook mijn huishouden doen en voor manlief en de jongens zorgen. Dat is een geschenk!

Ik ga vanaf heden proberen dit in de praktijk te brengen (dat wordt eigenlijk ook een hele challenge): ik moet helemaal niks, maar ik mag alles!

Mijn tip voor jou:

Ik hoop dat het je duidelijk is, waarom het goed is om soms niets te moeten. Het geeft ruimte en blijdschap!

waarom het goed is om soms niets te moeten

Vind je het leuk om mijn andere blogs over deze kledingshopstopchallenge en nog meer shopaholic confessions te lezen? Je vindt ze op mijn website. Laat vooral weten of je er iets aan hebt.