vechten of vluchten mamablog 41Om eerlijk te zijn, gaat echt niet alles van een leien dakje tussen manlief en mij als het gaat over de homoseksualiteit van onze zoon. Het is soms vechten en zoeken om elkaar weer te vinden. Zo ben ik een echte vechter, manlief is meer een vermijder van conflicten. Dat geeft dus weleens conflicten. Dus dan is de vraag: vechten of vluchten.

Zo zit hij in de kerkenraad (en nee, ik ga hier geen discussie voeren over de kerk) van een redelijk behoudende gemeente. Hij doet daar dienst als diaken. Hij gaat daar rustig zijn gang. Omdat homoseksualiteit in onze kerkelijke gemeente nog een moeilijk punt is, vind ik het moeilijk dat hij in deze raad zit.

Het liefste zou ik willen dat hij eruit zou stappen, want ik vind dit niet kunnen om dat van hem te eisen. Hier hebben we al best wat keren ruzie over gehad, omdat ik dat niet snap. Mijn tijgermentaliteit als het om mijn kinderen gaat, begrijpt niet waarom je zou blijven.

Onze zoon heeft trouwens aangegeven er helemaal geen moeite mee te hebben, dat zijn vader in het kerkbestuur zit.

Dat hij inmiddels niet meer in de gemeente komt, vooral om die reden, vind ik wel heel pijnlijk. Dan sla je als kerk toch de plank mis. Ik las ergens dat als theologie er toe leidt, dat je minder liefhebt, dat geen goede theologie is. Tja.

Maar hoe het ook zij, gisteren realiseerde ik me iets. Dit komt omdat ik redacteur van het kerkblad ben (ja, van diezelfde gemeente). Ik blijf dit ook doen.

Ook eigenlijk wel een beetje met twee maten meten, nietwaar? Ik wil dat manlief vertrekt, maar zelf blijf ik wel het blad doen. Een stukje zelfreflectie zou me niet misstaan (haha). Toch doe ik het, niet omdat ik het altijd eens ben met mijn kerk, maar wel omdat ik van mijn gemeente houd.

Het motto ‘Erger je niet, verbaas je slechts’ helpt ook om trouw te blijven. Je kunt het immers iemand ook niet kwalijk nemen als hij/zij er niet mee wordt geconfronteerd. Uit de kast komen is geen issue voor iedereen.  

Vechten of vluchten als je uit de kast komt

En weet je, je kunt vluchten, je biezen pakken en vertrekken. Maar je kunt ook blijven en vechten voor wat meer aanvaarding, acceptatie en normalisering op de plek waar je door God ben geplaatst. Daar valt ook zeker wat voor te zeggen.

Als je vertrekt (vlucht), dan kun je dit niet. Als je blijft, kun je je stem laten horen. Dan blijf je op je post, probeert te sturen en informatie te geven. Je weet immers precies hoe het is. Zo kun je wellicht ook anderen tot zegen zijn.

Vechten of vluchten is een keuze. Uit de kast komen ook en homoseksualiteit bespreekbaar blijven maken.

Nu weet ik niet of dit manliefs motivatie is, maar de gedachte staat me wel aan.

Soms is het goed om je motieven te onderzoeken. Zelf ben ik ook niet altijd blij met het feit dat ik meewerk aan een blad wat zeker niet milieuvriendelijk is en ook vanwege bovengenoemde reden.

Daarom wilde ik onlangs de handdoek in de ring gooien. Maar toch besloot ik na wat gesprekken op mijn plaats te blijven, want op deze manier heb ik toch altijd nog een ietsje in de melk te brokkelen.

Dit heb ik met manlief besproken en als ik er op deze manier naar kijk, kan ik wel accepteren dat hij zitting heeft in een kerkenraad, die andersgeaarden nog niet helemaal heeft aanvaard.

Dan vertrouw ik er tegelijk op dat hij zijn mond opendoet als de LHBTI-plus gemeenschap in een verdomhoekje wordt gedrukt. Uit de kast komen dus. Maar ik denk dat dat wel snor zit. Dat doet hij echt wel, op zijn eigen manier. Daar heb ik vrede mee.

Vechten of vluchten? Dan maar de barricades op. En wie weet heeft mijn vechtersmentaliteit ook invloed op mijn echtgenoot. Zo schreef ik ook wat gedichten over dit onderwerp. Je vindt ze in mijn dichtbundel Mammoedig. 

Zoals je bovenaan kunt zien, is dit blog 41 wat ik schreef over hoe het voor een moeder is als haar zoon uit de kast komt. De andere staan ook op mijn website.

Ik hoop dat ik je ermee kan bemoedigen en ook voor je kind te blijven vechten in een omgeving waar homoseksualiteit nog steeds als moeilijk wordt gezien. Uit de kast komen indien nodig.

Hou je haaks!