Soms tegen beter weten in - omslagfoto - knipoogjesSoms vraag je je af of al je goede raad als moeder wel ergens landt. Soms tegen beter weten in, blijf je waarschuwen, motiveren en helpen. 

Ik vraag me weleens af of het niet het ene oor in en andere oor uitgaat bij het jonge volkje zonder dat er ook maar iets mee wordt gedaan. Waarschijnlijk is dit ook vaak zo. 

Goedbedoeld advies wordt in de wind geslagen, er wordt om gegrinnikt en men weet het meestal beter. Dat is mijn ervaring in ieder geval. 

Tja, toch blijf je bezig. Soms tegen beter weten in. En soms schrijf je er uit pure frustratie een gedicht over.

Vroeger had je zo’n poëziealbumversje:

Vroeg uit de veren, nimmer te laat, ijverig leren, luisteren naar raad. Werken en denken, vroeg naar je bed, dat je geven, gezondheid en pret.

Dat liedje komt regelmatig bij me boven als ik weer eens gefrustreerd mijn jeugd uit bed roep. Zo ontstond dit gedichtje: Puberportret.

Gedichten puberportret

Gelukkig zijn er soms ook knipoogjes, momenten waarin je mag zien dat het opvoeden, vermanen en adviseren toch effect heeft.

Dan hoor je plotsklaps wijze woorden uit je kind komen en dat doet je moederhart goed.

Zo is het bij ons altijd een strijd om ons nageslacht op tijd in bed te krijgen. Met de mededeling: je moet er morgen weer vroeg uit, probeer je te zorgen dat het voor middernacht stil is.

Natuurlijk lukt dat niet altijd. Inmiddels heb ik dat deels losgelaten. Dan ga je maar niet op tijd, maar ik wil je niet horen.

Ik wil nl. wel een beetje uitgerust aan de dag beginnen. Bovendien maak ik helaas nooit meer ononderbroken nachten, dus elk kwartiertje slaap is winst.

Maar gisteren sprak zoonlief de magische woorden: ik ga vroeg naar bed, want morgen heb ik een examen en ik wil fit zijn.

Je begrijpt dat mijn mond openviel van verbazing. Dat liet ik natuurlijk niet merken, want dat zou alleen maar verkeerd uitpakken.

Soms tegen beter weten in

En jawel hoor, meneer lag voordat wij naar bed gingen, al in bed. Hebben al mijn opvoedpogingen soms tegen beter weten in, dan toch zin gehad? Je zou het haast gaan geloven. Haha!

Nu maar hopen dat hij voor zijn examen slaagt. Dan heeft het zin gehad en kan ik er altijd naar refereren. Zo van: weet je nog dat je toen vroeg naar bed ging en dat je slaagde?

Het wordt nog even spannend vandaag. Maar gelukkig is er het gebed. Als hij zijn examen doet, zal ik voor hem bidden.

En jawel, hoor. Hij is geslaagd. Meneertje heeft zijn rijbewijs gehaald. De topper. Hoe trots kun je zijn.

soms tegen beter weten in - geslaagd - knipoogje

Ook al voel je je weleens een mislukking als moeder. Dit zijn de momenten waar je het voor doet. Hierdoor houd je moed en hou je vol.

Vind je het toch moeilijk om vol te houden, dan kan ik je mijn dichtbundel Mammoedig aanraden. Ze staat vol kwetsbare, lieve, schattige en grappige gedichten over het moederschap.

Iets voor jou? Of wellicht leuk als weggevertje? Even een knipoogje voor iemand die het nodig heeft.

Is zo’n bundel teveel van het goede? Kijk dan eens bij mijn kaartjes. Voor nog geen euro kun je iemand een knipoog bezorgen.

Hou je haaks!

Meer knipoogjes o.a. over het moederschap vind je onderaan deze pagina.