Soms kom je tot de ontdekking dat je een eigenschap hebt doorgegeven aan je kinderen. Zo ontdekte ik onlangs dat ik mijn talent/eigenschap/obsessie opruimen en organizing heb doorgegeven aan mijn zoon. Opruimen kan erfelijk zijn.

Oh nee, het zit in mijn genen: die opruim- en organiseerdwang. En dat is niet het ergste, hoor. Voor mezelf vind ik het heerlijk om me te realiseren dat het in mijn bloed zit.

Het lastige vind ik dat ik het heb doorgegeven. Mijn opruimen- en organizingtalent dus. Mijn overlevingsmechanisme, zoals ik het zelf noem, is dus iets wat zo diep binnen in mij zit, dat ik het kan doorgeven. En dat is dus ook gebeurd.

Ik ontdekte dit onlangs. Dus om meteen maar tot de kern te komen: opruimen kan dus erfelijk zijn!

Onze oudste is de enige van ons drietal die op zolder slaapt en die dus last zou hebben gehad van onze zolderverbouwing.

Normaal gesproken vind ik het niet altijd even leuk dat hij doordeweeks elders huist, omdat hij studeert. En nog een pietsje minder dat dit betekent dat hij ook in de weekenden niet altijd thuis komt. Dat heet loslaten, ik weet het. Maar dat blijft moeilijk.

Tijdens mijn zolderopleukactiviteiten was het fijn dat hij een tijdje afwezig was (ook in het weekend dus), want we hadden zijn hele kamer volgestouwd met spullen die we elders niet kwijt konden. Dit betekende een extra kast in zijn kamer, een enorme kist met potten verf, parasols, etc. Een gezellige bende dus.

Nu we aan het einde van deze activiteiten zijn gekomen, het stof weer een beetje is neergedaald en de lambrisering af is, is de herplaatsing van spullen begonnen.

Ook zijn kamer is weer normaal toegankelijk. Alle spullen die mogen blijven, krijgen nu een nieuw (of een oud, vertrouwd) plekje. Ook de dvd’s zijn verhuisd. Van een grote kast zijn ze verplaatst naar een klein kastje. Hierdoor hield ik exemplaren over die ik wel wil bewaren, maar waar o waar?

Omdat zoonlief een mooie vitrinekast kreeg voor zijn Funko-pop-verzameling (waar dus eerst de dvd’s in zaten), gaf hij minzaam toestemming om de Disney dvd’s (de classics) uit te stallen op een plank in zijn kamer.

Opruimen kan erfelijk zijn

Ik wilde hem graag helpen en werd bijna gramstorig toen hij vervolgens op zijn mobiel ging scrollen. Toen ik hem vroeg waarom hij dat deed, kreeg ik als antwoord: ik ga ze op de juiste volgorde neerleggen.

Je snapt dat mijn mond openviel. Dat zou ik ook hebben gedaan! Hij doet het dus ook. Toen ik hem vroeg naar het waarom zei hij dat hij ze dan makkelijk terug kon vinden. Bovendien geeft het rust als de nummering klopt.

Intens gelukkig hebben we eendrachtig de dvd’s op nummer neergezet. Toen konden we ook meteen zien dat er best een aantal ontbraken. Het wordt echt hoog tijd om deze verzameling compleet te maken, bedachten we, haha!

Ook besloten we dat we alleen de echte classics bewaren en sparen en dat de andere weg mogen (scary!).

Door deze gebeurtenis landde bij mij nu het besef dat het organizen van spullen dus in mijn (en zijn) bloed zit. Of ik daar blij mee ben? Ja, best wel.

Ik kan er nu op vertrouwen dat er een moment komt dat mijn verzamelwoede (en die van hem) wordt georganiseerd en dit betekent dat er vanzelf ook weer dingen zullen verdwijnen, omdat ze niet in het rijtje passen. Heerlijk toch? Echt een knipoogje. Als het maar niet te lang duurt, haha! Want dan wordt het vervelend.

Bovendien weet ik dat de ravage die ik af en toe op zijn kamer aantref, ook vanzelf wel een keer verdwijnt (als het te lang duurt, richting prullenbak, haha).

Ik ben echt alleen maar een organizer, omdat ik rommel haat en er soms totaal overprikkeld door raak. Hoogsensitiviteit is niet altijd een pretje. Dan ga ik als een malle aan de slag en ben ik blij dat alles weer een plekje heeft gevonden.

Enne… heb je nog een Classic liggen, die je kwijt wilt en die niet op de foto staat? Stuur gerust een berichtje.

Ik laat me trouwens wel inspireren door opruimgoeroe’s als Marie Kondo. Dat zorgt ervoor dat het opruimen bij mezelf iets makkelijker gaat.

Ik vind het ook heerlijk om met het alfabet als basis leuke digitaaltjes (digitale producten) te maken. Dat is de manier van organizen waar ik energie van krijg. Ik verwerk gedichten en positieve woorden in mooie knipoogjes. Leuk voor jezelf of om er iets moois van te maken en weg te geven. Je vindt ze in mijn webshop.

Hou je haaks!

hoe ik erachter kwam dat opruimen erfelijk kan zijn