Laat zo je licht maar schijnen knipoogjeHet voelt toch een beetje ongemakkelijk. Zonder dat ik iemand wil afbranden, hoewel dat makkelijk kan met zoveel licht, merk ik dat ik het er momenteel moeilijk mee heb. Het liedje Laat zo je licht maar schijnen is vast heel anders bedoeld.

Nederland is een welvarend land en dit zie je terug met de feestdagen als alle lichtjes aangaan, mensen zich dik kopen aan allerlei lekkers en mooie kleding.

Toch merk ik dat ik het dit jaar wat soberder aanpak. De boom staat wel aan, maar in de huisjes gaat pas ‘s avonds de stekker. Ook dan pas gaat het miniboompje in de keuken aan aan.

Mijn thermostaat staat op 18 graden ondanks het feit dat we Goddank nog een laag energiecontract hebben. We douchen kort, draaien de verwarming uit als er iemand een dagje weg is. De droger gebruik ik mondjesmaat en mijn wasmachine prop ik voller en draai ik minder.

Onze zoons snappen al die zuinigheid (op mijn manier) niet zo. We betalen toch niet veel, waarom dan zo zuinig doen? Omdat we op dezelfde aarde wonen, we solidair willen zijn met de mensen voor wie de energierekening de pan uitrijst en dat al maandenlang.

We krijgen uit dezelfde bron energie en gas. En hoe kun je hiermee verkwistend omgaan als anderen hun deuren moeten sluiten, bij het Leger des Heils zichzelf moeten warmen, warmtedekens kopen (die goedkoper zijn dan hun gasrekening en zo hopen dat de oorlog in Oekraïne snel voorbij is.

Dat alles weer normaal wordt in deze losgeslagen wereld.

Ik kan er niets aan doen, maar als mensen dan met veel vertoon van pracht en praal hun huiskamer showen met meer dan 100 kerstbomen, die alle dagen volop branden. Dat maakt me ongemakkelijk.

En net wat ik zeg: wij hebben het goed, maar een beetje solidair zijn kan toch geen kwaad? Dit jaar de helft neerzetten kan toch ook? Of het geld wat je bespaart door minder bomen weggeven.

En weet je, wie weet doneren ze al een heleboel. Kan best. Toch vind ik dit vertoon van overdadigheid niet passen in deze tijd.

Dit zeg ik ook tegen mezelf, als ik dat leuke jurkje toch shop. Hoewel mijn garderobe inmiddels ook gevuld is met tweedehands kleding. Ik koop als shopaholic ook teveel leuks om de gaten in mijn ziel te vullen (shopaholic confessions).

Daarom bezin ik me tijdens dit Kerstfeest op Jezus, die alles gaf. Zou ik daartoe ooit in staat zijn? Waarschijnlijk wel voor de mensen van wie ik hou, maar voor een wereld verloren in schuld?

Laat zo je licht maar schijnen

Ik hoop dat door mij heen het licht van Kerst zal schijnen. Laat zo je licht maar schijnen, zodat de mensen zeggen: God is goed.

En wil jij iemand bemoedigen die het nu zwaar heeft? Check dan mijn webshop eens. Voor nog geen euro shop je een dubbele pdf of een mooie fotoprint vol gedichten en positieve woorden. Voor hen een knipoogje, voor jou een kleine moeite.

Hou het licht brandend, bij jezelf maar ook zeker bij je naaste. Gelukkig hoeft dit niet met 30 kerstbomen, maar dat kan veel eenvoudiger.

Hou je haaks!

Alle knipoogjes op een rijtje vind je onderaan deze pagina.