Ik geloof echt in de kracht van kiezen. Dat je altijd een keuze hebt. Toch zijn er uitzonderingen. Eén van die uitzonderingen is dat als je homo bent, je niet kunt kiezen om hetero te worden. Als je als man op mannen valt, dan kun je dat niet veranderen. En echt, ik heb soms gewild dat die keuze er voor mijn zoon was. Dat had me voor hem zo veel makkelijker geleken. Je kunt niet kiezen.

Hoe ik hier op kom? Door een gesprek wat ik een tijdje (op 29-9) terug in Bij Jorieke op Grootnieuwsradio hoorde.

Ik was erg geboeid door de gast Joyce de Jongh die morgen. Ze had een roman ‘Als het hart onrustig is’ geschreven waarin de hoofdpersoon, Monique, een lesbische vrouw, een zoektocht vol worsteling start naar het geluk. Uit de kast komen van een vrouw. 

Ik luisterde geïnteresseerd naar het gesprek. Ik kon er helemaal in meekomen. Ze beschreef haar strijd en eenzaamheid en ook haar relatie met een vrouw.

Ze vertelt dat ze op een dag Jezus’ gezicht ziet en Hij haar toch een tikkie treurig aankijkt. Hierdoor weet ze dat haar relatie met haar vriendin niet goed is. Ze beëindigt de relatie.

Tot zover hing ik aan haar lippen. Wat een strijd en wat dapper! Om iemand waar je zo dol op bent, te moeten laten gaan.

Respect kwam in me op, totdat ze vertelde dat ze inmiddels getrouwd was en twee zoons had. Het leek wel een koude douche.

Dat werd een douche met ijsblokjes die zich in mijn ziel kerfde. Ik raakte erdoor gewond. Het deed echt pijn. Ze had ervoor gekozen om niet meer met een vrouw te gaan en verliefd te worden op een man.

Dat was nog niet het ergste. Ze vertelde stralend dat ze ook echt verliefd werd op haar man en dat het geen verstandshuwelijk is.

Ik geloof daar niet in. Ik geloof niet dat je kunt kiezen om op een ander geslacht te vallen.

Als je homo bent, heb je geen keuze. Mijn zoon heb ik zien worstelen. Hij heeft afspraakjes met meisjes gemaakt. Hij heeft zijn strijd gehad, vooral ook omdat hij vroeger graag met meisjes speelde.

Met kinderfeestjes nodigde hij het liefst meiden uit (niet dat ik dat erg vond). Onder min of meer moederlijke dwang werden er ook een paar jongens gevraagd.

Als je heel dichtbij Jezus blijft, kun je je verlangens veranderen. Dat was een beetje de boodschap van het gesprek. En dat doet pijn.

Mijn zoon is altijd zo geweest. Hij kan zichzelf niet veranderen. Als je als moeder denkt dat dit kan, dan ga je dit op je kind leggen. Dat vergroot zijn eenzaamheid.

Het beste is om uit de kast te komen, het bespreekbaar maken.

Het is heel fijn voor haar, maar uit alle boeken die ik heb gelezen en de strijd die homoseksualiteit met zich meebrengt, komt echt een ander geluid naar voren. Een homo heeft niet de luxe om te kiezen.

Het kost me moeite om geen oordeel te vellen over haar of over dit gesprek. Als het over mijn kind gaat, verander ik nogal eens in een tijger. Ik ben er echter nog steeds beroerd van (heb het net even teruggeluisterd).

Geloof me, ik heb heel wat blunders gemaakt. Na een intiem gesprek luchtig beweren: je vindt vast wel een leuk meisje.

Dit zorgde ervoor dat mijn zoon weer maanden zweeg. Ik heb hem ook naar een hulpverlener gestuurd om te laten onderzoeken of hij homo was of niet. Daar heb ik nu zo’n spijt van.

Allereerst omdat ik hem alleen liet gaan. Dat zou ik echt nooit meer doen. Daarnaast omdat je na één gesprek nooit weet hoe iemands seksualiteit is.

Maar ik ben ervan overtuigd dat iemand die homo is, zijn of haar geaardheid niet kan veranderen. Ook niet met God.

Als je bi bent, kun je misschien wel een keuze maken, maar als je homo bent niet.

Het enige wat je kunt kiezen, is wellicht dat je alleen wilt blijven. Kiezen voor een leven in eenzaamheid. Als dat al een keuze is.  

Je kunt niet kiezen behalve of je uit de kast komt

Als gouden tip gaf ze om als je iemand tegenkomt die worstelt met deze gevoelens, je eerst eens drie keer moet afspreken. Om met elkaar over je gezin, je dromen en je leven te praten.

Eye-opener: als je nog niet uit de kast bent of nog heel erg worstelt met deze gevoelens, heb je geen gezin, je dromen zijn kapot geslagen en je leven ligt in puin.

Je merkt mijn verontwaardiging. Ik ga stoppen. Ik heb mijn punt gemaakt over: je kunt niet kiezen behalve of je uit kast komt (als dat al een keuze is). Uit de kast komen wel bij mensen die van je houden no matter what.

Meer mamablogs vind je ook op mijn website: neem gerust een kijkje. Laat me ook weten of ik je ergens mee kan helpen. 

je kunt niet kiezen mamablog 40