Weet je dat het niet zo moeilijk is om te starten met een eigen bedrijf? Je maakt een afspraak bij de Kamer van Koophandel, vult een paar papieren in en klaar. Nee, grapje. Er komt echt wel wat meer bij kijken. Maar toch viel het me mee. Daarom vertel ik je graag hoe je in 7 eenvoudige stappen een eigen bedrijf (zelfs met een uitkering).

  1. Een product;
  2. Een bedrijfsnaam;
  3. De boekhouding;
  4. Website en Social media of laat het doen;
  5. Kamer van Koophandel;
  6. Huisstijl
  7. Bloggen

1. Een product wat je wilt verkopen:

In mijn geval zijn het een paar dingen. Na een hoop aarzelingen en dankzij een fantastische re-integratiecoach (met dank aan het UWV) ben ik gaan zien wat ik wel kan: dichten, haken en handletteren. Daarom besloot ik om mijn eigen bedrijf met het alfabet als basis te starten. En hoewel dat heel spannend is, heb ik toch doorgezet. Ik kan niet altijd achter de geraniums blijven zitten. Bovendien blijven die bij mij niet eens leven.

Al een tijdje loopt het lichamelijk niet zo lekker met me. Dus zit ik nu bijna 2 jaar in de ziektewet. Ik heb zelfs WIA aangevraagd, maar dat voelt zo raar. Voor mijn gevoel kan ik nog een heleboel, mits ik geen hartritme- of evenwichtsstoornissen heb.

Ik leef en laveer er een beetje tussendoor en als er iemand met me meegaat als ik iets spannend vind (de meeste dingen buitenshuis), gaat het best goed. Het is niet anders.

Toch is er iets wat absoluut altijd doorgaat: mijn spraakwater. Ik ben geboren met een groot babbelgehalte, een verhalenverteller pur sang, en ik vind het heerlijk om te praten, te dichten, te vertellen, te delen. En dan niet koetjes en kalfjes, nee dingen die ertoe doen.

Langzamerhand is zo de zin gekomen om als verhalenverteller aan de slag te gaan en zo mijn creativiteit in te zetten in mijn eigen bedrijf voor jou. Aan wat ik mankeer, kan ik niet zoveel doen. Aan hoe ik erop reageer, kan ik een heleboel doen. Dat is dus mijn besluit: aanpakken wat ik kan en hulp vragen als het (even) niet lukt.

BLoGGEN en Gedichten:

Met mijn talent voor verhalen vertellen hoop ik inkomen te gaan verdienen. Dat is gelukkig niet aangetast door mijn lastige lijf. Dat kan ik zelfs liggend of half hangend of…

Ik blijf bloggen (waarschijnlijk ook voor andere bedrijven) en sinds kort ben ik ook helemaal into de gedichten. Het lijkt me heerlijk om met mijn rijmerijen anderen te helpen. Een schouderklopje als het even niet gaat, een in memoriam voor iemand die verdriet heeft, een relativeringsgedichtje om het leven even wat luchtiger te zien. Dat dus. Je mag bij mij dus aankloppen als je een mooi gedicht hebt gezien of je zoekt iets persoonlijks. Laat het even weten via: Contact en informatie.

Haken:

En laat ik mijn haakhobby niet vergeten. Voor een aantal bekenden is dat een bron van lichte spot vermaak. Alsof je niet helemaal meetelt als je haakt. Nou echt wel! Het helpt mij om geestelijk gezond te blijven.

Inmiddels heb ik zeven dekens ontworpen (en ze zijn leuk!) en die patronen wil ik dus ook gaan verkopen. Ik ben druk bezig met het uitwerken van de patronen.

Nu nog mooie foto’s en filmpjes er bij maken. Ik heb al een prachtige locatie gevonden waar ik mijn dekens mag showen en de foto’s mag maken. Helemaal blij mee.

Ik doe alleen maar dekens en slingers, omdat ik anders niet weet waar ik moet beginnen. Ook deze patronen hebben alles te maken met het alfabet. Hoe dat zit, lees je later.

handletteren:

Ook mijn handletterkunsten passen mooi in mijn letterbedrijf. Ik heb al vele Bijbelteksten geletterd, meestal geïnspireerd op de dagteksten van Groot Nieuws Radio.

2. Een bedrijfsnaam:

Bedenk een leuke bedrijfsnaam. Denk er daarbij wel aan dat hij nog niet mag bestaan. Doe inspiratie op bij Facebook of Instagram. Hier vind je vaak heel leuke originele namen. Probeer je naam erin te verwerken of dat wat je doet. Ik heb gekozen voor Annets Alfabet, omdat ik met letters mijn verhalen vertel. Als extra naam heb ik Actually Annet geregistreerd. Dit heb ik gedaan, omdat ik deze website al had en ik mijn haaksels heb gescheiden van de rest.

Midden in de nacht bedacht ik de naam die het is geworden: Annets Alfabet. En ik word er steeds blijer van. Hij allitereert (de eerste letters zijn hetzelfde) en rijmt, dus wat wil een mens nog meer? Bovendien is het alfabet een ordelijke verzameling letters. En mijn liefde voor letters en orde kon ik hierin kwijt. Zo is dus Annets Alfabet ontstaan. Vervolgens kijk je of je naam uniek is. Dit doen ze ook bij de Kamer van Koophandel. Ook is het handig als deze naam nog niet bekend is bij Facebook, Instagram, Pinterest en de andere overige social media die je wilt gaan gebruiken. Vind je het trouwens een leuke naam? Laat het me dan weten. Vind je het niets? Geen probleem, maar dan wil ik het niet weten (haha!).

3. Een boekhouder:

Een goede boekhouder is onmisbaar. Iemand die je helpt om je administratie netjes en overzichtelijk te houden. Gelukkig is mijn vorige job boekhouder en kan ik het zelf. Bij vragen heb ik een vriend die accountant is. Dus dat is handig.

Heb je geen boekhoudervaring, zorg dan dat iemand je basis opzet en het je uitlegt. Dan kun je heel veel zelf. Lukt dit niet, besteed het dan uit. Zelf gaan lopen klungelen is niet echt handig.  Bovendien moet je de jaarrekening vaak uitbesteden.

Mijn ervaring is, dat een rommelige boekhouding meer werk kost om te fatsoeneren dan een doos met kassabonnetjes. Doe wat je zelf kunt en laat de rest over aan professionals.

Vandaag heb ik een boekhoudpakket gekozen (Exact) en ben ik bezig met het zoeken van een goede bank. Pfoe, dat is toch nog een heel gedoe. Gelukkig heb ik mijn achtergrond als financial en kan ik daardoor mijn eigen administratie verzorgen.

Mijn nieuwe website (WordPress) is nog niet online, maar de naam is gekocht en betaald. Dus binnenkort staat ie online. Hou hem in de gaten: annetsalfabet.nl. Tot die tijd is Actually Annet nog actueel (haha). Natuurlijk laat ik het weten als het zover is. Ik heb een goede websitebouwer gevonden (ook erg belangrijk) en samen met haar ben ik het aan het opzetten. Het wordt echt mooi!

4. Een mooie website:

Een mooie, overzichtelijk website is wat mij betreft ook onmisbaar. Tegenwoordig zitten mensen bijna de hele dag op hun telefoon (niet letterlijk) en daarom is het wenselijk als je online gevonden wordt. Kijk of de naam nog niet bestaat. Volg een goede blogcursus om zo te leren vertellen wat je doet en waarom je het doet. Dat is belangrijk. Je wilt immers klanten?

5. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel:

Het was dus afgelopen dinsdag hoog tijd om me in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Check voor die tijd even of je bedrijfsnaam nog niet bestaat. En dat heb ik gedaan! Best spannend, want dit is een grote stap. Ik heb van tevoren keurig toestemming gevraagd aan het UWV.

Ik krijg van hen een uitkering, dus het is wel handig dat zij op de hoogte zijn. Gelukkig was het geen probleem en kreeg ik groen licht. Vervolgens werd ik bestormd door stemmetjes die me zeiden dat het toch niet zou lukken.

Waar was ik vredesnaam mee bezig, maar ik heb doorgezet. Manlief ging mee en maakte de foto. Mijn bedrijf is een feit!

6. Mijn huisstijl:

Nu ben ik dus druk bezig met een huisstijl. Ik kijk bij anderen hoe hun logo eruit ziet en kijk of iets dergelijks voor mij geschikt zou zijn. Ik heb dus echt nog een gigantische todolijst!

Je hoort vaak: start before you’re ready (begin voor je klaar bent). Dat heb ik dus gedaan. Ik heb nog geen huisstijl, briefpapier, website, etc. Mijn budget is beperkt, maar gelukkig kan ik zelf ook een heleboel, dus dat scheelt.

Bovendien heb ik er ook de tijd voor. Ik hou van ballonnen, ook omdat het bij een verjaardag hoort (en dat hoort een happy dag te zijn) en ze zijn luchtig (net zoals ik niet te moeilijk probeer te zijn). Daarom komen ze absoluut in mijn logo.

Samenvatting:

Als je een eigen bedrijf start, moet je dus weten wat je mogelijkheden zijn. Je hebt een unieke naam nodig, een website, een bankrekening, social media, een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een huisstijl. Best veel dus.

Je merkt het, ik ben druk, druk, druk. Maar daar hou ik wel van. Ik vind het een hele uitdaging om een mooi bedrijf te hebben en ik wil het goed aanpakken. Binnenkort hoor je meer. Ik hou je op de hoogte als mijn website online is.

Als je denkt dat ik nog dingen heb gemist of een advies, dan sta ik daar helemaal voor open. Tot snel!

 

 

in 7 eenvoudige stappen een eigen bedrijf