Het begon toen hij een half jaar was: het hoesten. Zo’n beetje om de week was het raak. Hield hij mij uit mijn slaap, maar zelf leek hij er weinig last van te hebben. Toch was het hartverscheurend om te zien hoe dat kleine lijfje werd geteisterd door het hoesten.

Uiteindelijk kwamen we bij de kinderarts terecht. Die constateerde kinderastma. Hij kreeg pufjes en dat was dat. Het hielp maar een beetje en regelmatig zat manlief met onze zoon op schoot in de badkamer te stomen, omdat dan de kans bestond dat hij zijn longen schoon hoestte. Als de prop slijm er uit was, ging het weer goed.

Tot de volgende regenbui of verkoudheid ons in dezelfde cyclus deed belanden. We werden er best handig in. We ontdekten dat een paracetamol voor verlichting zorgde, het stomen deden we met een waterkoker met de klep open, zodat deze niet afsloeg. Dat scheelde heel wat water. Uiteraard keken we goed uit dat het niet te heet was.

Nu hij groot geworden is, gaat het stukken beter. Alleen, af en toe, gaat het mis: als het heel vochtig is of als hij kouvat. Dan ligt hij weer ouderwets te hoesten. Het verschil met vroeger is dat hij er nu zelf ook last van heeft, terwijl hij er vroeger vaak doorheen sliep, behalve als hij heel benauwd was.

Wat doe je dan als moeder? Je staat op middenin de nacht, geeft hem je waterfles die altijd naast je bed staat, brengt hem een extra kussen, zodat hij wat hoger ligt met zijn hoofd en geeft hem een aai over zijn bol (wat op zo’n moment wel mag). Je wilt hem laten merken dat je er voor hem bent, even een knipoogje.

Verder is het afwachten en uitzieken. Weten dat het wel goedkomt. Maar als moeder denk ik toch altijd terug aan die uren die ik met mijn vingers in mijn oren machteloos lag te luisteren naar het hoesten van mijn kind. En lag op te letten of het wel goed ging, hij niet erg benauwd werd. Dat is ook het moederschap.

Hoesten

Ik ben zo blij dat hij nu groot en sterk is en dat hij nu meer weerstand heeft tegen het hoesten.

Zo zijn er nog veel meer dingen die ik meemaakte met ons drietal. Je vindt deze belevenissen terug in mijn dichtbundel Mammoedig.De mooiste zijn ook als een setje digitale prints verkrijgbaar. 

Hou je haaks!

Hoesten knipoogje 162