hoe leuk een kleedjesmarkt isOnlangs schreef ik een blog over het ongemakkelijke van een rommelmarkt. Ik had je beloofd om te laten weten of het tijdens de kleedjesmarkt op Koningsdag ook zo ongemakkelijk voelde. Hoe leuk een kleedjesmarkt is. 

Want zeg nu zelf: hoeveel verschil zit er eigenlijk tussen een rommelmarkt en een kleedjesmarkt? Toch zijn er best wel wat verschillen. En juist die verschillen maken dat ik heel anders denk over een kleedjesmarkt. Hoe leuk een kleedjesmarkt is, vertel ik hieronder.

Ten eerste is de kleedjesmarkt op een feestdag: Koningsdag. De vlaggen wapperen zonder, maar meestal met oranje wimpel.

De mensen zijn wat vrolijker dan normaalgesproken. Mijn lievelingskleur is die dag oranje.

Ik dos me op mijn manier ook uit in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. Ik heb zelfs leuke oorbellen die één keer per jaar tevoorschijn komen. Daarmee oogst ik ook altijd wel een paar complimenten. Tja, wie wil dit nu niet. Knipoogmomentjes om te bewaren in je hart.

Ik kocht een paar dagen voor Koningsdag zo’n leuk setje bij Trekpleister. Soms kan ik het shoppen niet laten, vooral niet als Minnie Mouse erop staat (shopaholic confessions). Helaas pas ik het niet, maar ik kan het wel in huis ophangen, bij mijn andere oranje-decoratie.

Ja, want elk feest heeft zijn eigen slingers en decoratie, dat heb je met een verzamelaar. Ik bewaar alles in een doos. En ja, als het er niet meer in past, moet er echt iets uit. Maar tot nu toe past het nog (gelukkig).

Oké, even terug naar de kleedjesmarkt. Ik voelde me daar veel ongemakkelijker, omdat de mensen hun eigen spullen verkopen. Dus op al die kleedjes liggen verhalen van vroeger. Tja, en omdat ik een beetje melancholisch ben van inslag, vind ik dat echt leuk. 

Spullen waar de kinderen mee gespeeld hebben. Of niet. Dan zijn ze zo goed als nieuw. Over het algemeen mogen de kinderen de zaken doen. Nog een pluspunt. En dan natuurlijk niet om zo’n kind het vel over de neus te halen. Dat lukt trouwens met de kinderen van tegenwoordig niet meer. Die zijn zo bijdehand.. Haha!

Vaak staat er wel een oplettende ouder bij, maar hoe leuk is het om zo’n kind blij te maken. Dan voel ik me vaak ook minder schuldig over het feit dat ik weer teveel aanschaf (shopaholic confessions).

Bovendien weet je niet goed wat je per kraam kunt verwachten. Op een rommelmarkt is alles gesorteerd per categorie, wat wel makkelijk is, maar het onverwachte vind ik ook leuk. De ene keer verkoopt iemand boekjes en de andere keer weer iets van lego. 

Er is ook wel een minpuntje: heel vaak worden er kinderspulletjes aangeboden. Boekjes, knuffels, spelletjes, etc. Spullen waar de kinderen te groot voor zijn geworden. Dat is dus wel jammer, maar toch ligt er nog genoeg tussen waar ik blij van word. 

Bovendien zijn de verkopers vaak feestelijk gekleed, iedereen is blij. Daar word je automatisch zelf blij van. Dat is al een knipoogje op zich. Hoe leuk een kleedjesmarkt is.

We gaan ook bewust niet meteen aan het begin. Ik weet het: de beste koopjes zijn dan misschien weg, maar dat gegraai vind ik echt een no-go. Dus een halfuurtje later is helemaal prima.

Helaas had ik hartritmestoornissen, maar met manlief in de buurt wilde ik het toch proberen. Gelukkig konden we dichtbij de rommelmarkt parkeren. Daarvoor moesten we wel achteruit de straat in rijden, maar we hadden een fijn plekje.

Als het namelijk echt niet meer gaat, moet mijn echtgenoot me afvoeren. De hele vloer deint dan, ik krijg het warm en koud, mijn bloeddruk is instabiel, etc. Geen pretje.

Maar omdat het na twee jaar eindelijk weer mocht (ik schreef er gedichten over), zijn we toch gegaan. In de eerste tien minuten scoorde ik meer dan in de rest van het uur. En gelukkig ging mijn hart niet heel erg tekeer.

Ik kocht vier elpee’s van John Denver voor maar 1 euro per stuk (nu nog een usb-platenspeler) en een paar boeken van Santa Montefiore (momenteel mijn favo schrijfster).

Natuurlijk heb ik ook een leuk spel gescoord met lettertjes (Woordmix, een spel met vierkante blokjes). Mijn glazen kom is bijna vol (waar ik de letterblokjes in bewaar), dus ik mag nog maar een paar spelletjes kopen. Tenzij ik nog een glazen kom vind, haha! 

Dan ga ik gewoon op zoek naar iets anders. Want eerlijk? De kick van het zoeken en vinden is vaak het allerleukste van een verzameling. Je bent verslaafd of je bent het niet, toch? 

Daarom vind ik het ook zo leuk om mijn gedichten in een leuk jasje te steken. Benieuwd hoe ze eruit zien? Je vindt ze in de shop. 

Hoe leuk een kleedjesmarkt is

Een kleedjesmarkt is leuker dan een rommelmarkt, omdat:

  • Mensen hun eigen spullen verkopen
  • De spullen een verhaal hebben
  • Je ziet de blijdschap bij de verkoper
  • Mensen zien er gezellig en blij uit

Hoe leuk een kleedjesmarkt is? Heel leuk. Nu de jongens groot zijn, hoop ik dat mijn gezondheid verbetert en dat we een keertje naar de Koningsnacht kunnen in Utrecht. Lijkt me geweldig!

De allerleukste aankoop was trouwens een boek voor mijn schoonzoon (oh enne… zo’n 100 Donald Duckjes, voor mijn zoon). Grappig eigenlijk dat deze aankopen me echt een knipoogje bezorgden.

Die waren me meer waard dan de andere spullen bij elkaar, hoewel ik ook heel blij word van de Elpee’s van John Denver. Zo jammer dat hij niet meer leeft. Ik had nog zo graag meer muziek van hem geluisterd.

Hou je haaks!