Het is zooo leuk en heeel verslavend. Ik kan het niet laten om er steeds weer mee bezig te zijn. Vroeger deed ik het al, maar dan in een andere vorm. Dat heette kalligraferen. Maar dit is nog veel leuker en eigenlijk wat speelser: handlettering. Maar hoe kun je beginnen met handlettering?

Zo ben ik begonnen

Na een jaar afkijken en proberen, post ik nu af en toe mijn eigen creaties. Eng en leuk tegelijk. In mijn jeugd heette het kalligraferen, tegenwoordig staat het bekend als handlettering. Helemaal enthousiast ben ik er vorig jaar aan begonnen en nog steeds geniet ik intens van. Wil je het handletteren ook leren? Zo ben ik begonnen…

Ik ben begonnen met het aanschaffen (shopaholic confessions) van wat boekjes over dit onderwerp. Bij mij kan dit nooit normaal. Ik moet altijd waken voor obsessief koopgedrag.

Daarna heb ik heel veel filmpjes gekeken. Natuurlijk moesten er pennen komen in alle soorten en maten. Update: je hebt eigenlijk alleen maar dotted paper of een bullet journal nodig, een potlood, een gum en een fineliner. En nog handig daarbij is een brushpen (Tombow). En misschien een goedkope Lightpad.

Ik volgde ook nog een cursus

Ook heb ik nog een cursus gevolgd bij Karin Joan, één van de goeroes in handletterland. Dat kan ik je echt aanraden. Je hebt dan in ieder geval een basis. Vervolgens moest ik zelf aan de slag. Dat was het lastigste. Je raakt zo snel geïntimideerd door de mooie creaties van een ander.

Omdat ik überkritisch ben (vooral op mezelf), duurde het nog een tijdje voordat ik mijn eigen lettering kon waarderen.

Inmiddels ben ik zo ver dat ik er in ieder geval van kan genieten.

Tijdens de kerkdiensten letter ik de tekst van de preek en zo maak ik het me eigen: de tekst en het handletteren, twee vliegen in één klap. Heerlijk vind ik het. Echt een knipoogmomentje tijdens de dienst. Ik heb nl. geen zitvlees.

Je kunt het ook doen als je ergens moet wachten. Het verzet je gedachten wat.

Handlettering is heerlijk ontspannend

Het ontspant en tegelijk ben ik ergens op gefocust (in de kerk natuurlijk op de preek). Ook thuis letter ik heel wat af. Ik doe mee met de Challenge van @marijketekent bij #dutchlettering. Het blijft nog een beetje bij natekenen, maar af en toe sta ik mezelf een eigen bedacht krulletje of lettertype toe (yeah!).

Ik heb zelfs een notitieboek waar ik alle leuke lettertypes in teken/schrijf en als ik het dan even niet meer weet, raadpleeg ik dat boekje (tip!).

Het aller-aller-allerleukste vind ik het om een hele pagina te letteren over één bepaald onderwerp. Ik word daarbij erg geïnspireerd door @label160 en @prullemupke. En laat ik ook @Marjoleinscreations niet vergeten.

Ik hoop dat ik je een beetje op weg hebt geholpen en je nu een beetje weet hoe je kunt beginnen met handlettering.

Ook bij haar kijk ik regelmatig af. Ik voel weer een verslaving aankomen, maar eigenlijk is dit wel een gezonde.

Hoe je kunt beginnen met handlettering

Laat je niet imponeren door creaties van anderen. Gebruik het als inspiratie en je zult merken dat als je bezig gaat, je je eigen stijl ontdekt.

Hou je haaks!

Alle knipoogmomentjes vind je op deze pagina, keurig op een rijtje.

hoe je kunt beginnen met handlettering 2