haal alles uit de kast blogWat doe jij om je verzameling onder controle te houden? Wat zorgt ervoor dat je niet teveel shopt? Haal alles uit de kast is mijn devies.

Onlangs vertelde ik je dat ik de stelregel heb: als het niet meer in de kast past, moet er iets uit. Dat doe ik dan ook regelmatig.

Het geeft me inzicht in wat ik allemaal heb en het maakt me ook een tikkie minder hebberig. Zodra ik iets heb gekocht, moet ik toch aan de slag met haal alles uit de kast. 

iefdevol laat ik alles eens door mijn handen gaan. Marie Kondo zou zeggen dat je Thank you moet zeggen als je al iets wegdoet. Ik doe alleen maar iets weg als er echt iets in komt, wat de moeite waard is.

Toen ik mijn kledingshopstopchallenge startte (ik schreef er een heleboel blogs over) heb ik dat ook letterlijk gedaan. Alle kleding haalde ik uit de kast en stalde ik uit. Ik was zelfs nog dapperder. Ik maakte er foto’s van en deelde die.

Wat is dat confronterend, zeg!

Het was ook wel echt tijd dat ik een beetje tot bezinning kwam. Ik was echt verslaafd aan het shoppen van kleding. Ineens was ik er klaar mee. Dus alles uit de kast.

Wat een spullen! Beschamend gewoon! Ik besloot spontaan om een jaar lang geen kleding meer te shoppen.

Dat was best een hele klus, vooral in de vakantie. Dan mag er altijd meer en dan kun ik mezelf ook graag iets nieuws en leuks. Dat doe ik dan meteen aan om er mee te paraderen. Het geeft me een blij gevoel. 

Er zijn mensen die kledingverslaafd zijn, iets kopen en het vervolgens onder in de kast stoppen. Er niets mee doen en zelfs het kaartje eraan laten zitten. Dat is bij mij werkelijk nog nooit gebeurd.

Ik heb veel te veel haast om het te dragen. Ik deed wel iets anders. 

Wel heb ik weleens kleding gekocht die ik uiteraard niet nodig had (shopaholic confessions) en wat ik niet op durfde te biechten.

Dan liet ik het een tijdje liggen om het pas later aan te trekken. Als manlief dan zou vragen: hé, heb je dat nieuw. Dan kon ik zeggen dat ik het al een tijdje had. Niet eerlijk, I know. Dat is misschien nog wel het moeilijkste van een koopverslaving: dat je niet meer helemaal eerlijk bent.

Een halve waarheid is immers ook een hele leugen.

En dat terwijl ik eerlijkheid toch hoog in het vaandel heb staan. Daarom werd het tijd voor een grote schoonmaak in mijn kledingkast en ik besloot een jaar te stoppen met kleding kopen. Dat is uiteindelijk 300 dagen gelukt.

Ik heb er heel veel van geleerd, vooral het confronterende: dat ik zo ontzettend veel heb. Daar heb ik ook gedaan wat de titel is van dit blog: haal alles uit de kast. Beschamend gewoon hoeveel kleding ik had.

Nu weet ik ook wel dat mijn fascinatie voor nieuwe dingen komt, doordat ik graag een kick ervaar. Iets nieuws geeft me die kick.

Het moet altijd wel in de kast passen, omdat ik er anders geïrriteerd van word. Er ligt weleens een stapeltje kleding op mijn stoel, maar dat wordt op een gegeven moment toch opgeruimd.

Dat komt omdat ik naast de kick ook de rust nodig heb. Dat heeft een naam: een hoogsensitieve sensatiezoeker.

De kicks heb ik nodig om het leven vol te houden, maar soms kickt de hoogsensitieve persoon in en die neemt dan de regie over. Zorgt dat er overzicht komt en de christen in mij zorgt ervoor dat ik eerlijk blijf. Ik doe er in ieder geval een poging toe.

Als ik dus een gedeelte van mijn kast leegruim om plaats te maken voor iets nieuws, is dat uiterst confronterend en vraag ik me in alle ernst af waarom ik dat ook alweer nodig had. Ik heb toch genoeg? Haal alles uit de kast!

Mijn schuldgevoel wordt vaak wat minder door wat kleding of dingen weg te geven of ik verkoop het via Marktplaats. Dan heeft een ander er nog iets aan, nietwaar? Het is wel zo dat ik dan vaak al een aankoop heb gedaan en pas later tot bezinning kom. Als ik dat eens om kon draaien? Dat zou geweldig zijn!

Haal alles uit de kast

De kledingshopstopchallenge heeft me bewust gemaakt van het feit dat ik heel veel heb. Als ik nu iets koop, denk ik daar vaak aan terug. Ook het feit dat ik mijn kast moet leegruimen op zoek naar een nieuw plekje voor mijn aanschaf, werkt weleens als rem. 

Normaal gesproken haal ik alles uit de kast, als ik naar iets op zoek ben. Nu moest het anders.

Mijn liefde voor verzamelen de kick ervan, heeft me ook iets positiefs opgeleverd. Ik ben mijn eigen bedrijf gestart en maak inmiddels mijn eigen digitaaltjes. Knipoogjes om uit te delen of voor jezelf.

Zo leer ik om een beetje binnen een thema te blijven en zo toch een mooie verzameling te hebben. Het bevordert ook mijn creativiteit. Want zeg nu zelf: als je alle geld of ruimte van de wereld hebt, is het niet moeilijk om creatief te zijn. Maar als je maar weinig mogelijkheden hebt, wordt creativiteit pas kracht. 

Kun je ook niet stoppen met shoppen? Haal alles uit de kast en kijk of dat helpt.

Hou je haaks!