een thema helpt tegen hamsterenBen je net als ik diep in je hart een hoarder, een hamsteraar (shopaholic confessions) die het liefst van alles in huis haalt en dat lekker oppot tot er niets meer bij kan en dan nog meer. Wat doe je dan? Een thema helpt tegen hamsteren.

Ik kijk weleens van die programma’s om mezelf te motiveren het niet zover te laten komen, bijvoorbeeld Je huis op orde van SBS6.

Mijn remedie: kies een thema en hou je daar aan (zoveel mogelijk). Een thema helpt tegen hamsteren

Maar als ik in een kringloop winkel loop, dan bekruipt me toch dat gevoel van hebben, hebben, hebben. Ik vind gewoon zoveel leuk!

Toch kan ik mezelf meestal beheersen (met moeite). Daarom kies ik voor mezelf een thema en probeer me daar aan te houden. Dat helpt wat. Af en toe maak ik weleens een uitstapje. Toch krijg ik daar vaak wel spijt van.

Doordat het best vaak is voorgekomen dat ik een uitstapje deed, merk ik inmiddels dat ik daar niet heel blij van word.

Het is een vorm van ongehoorzaamheid die later toch weer afgestraft wordt. Het tragische wat daarbij komt, is dat ik het later dan met verlies moet verkopen of helemaal niet verkoop en van pure frustratie weer teruggeef aan de kringloop waar het vandaan kwam.

Daarom heb ik mijn huis ingedeeld in thema’s. De benedenverdieping heeft het thema Mickey Mouse, gecombineerd met Rivièra Maison. Dat helpt als ik weer eens een aanval van verzamelwoede heb. Past het niet in het thema, koop ik het niet (meestal). Een thema helpt tegen hamsteren.

Als ik toch echt graag iets wil, bedenk ik eerst waar ik het wil plaatsen. Je kunt er best druk mee zijn, met verzamelen met verstand. Ik heb gewoon ontdekt dat ik vaak spijt heb van impulsaankopen.

Toen ik stopte met kleding shoppen, wat ook een soort verslaving c.q. verzameling voor me werd, heb ik ook ontdekt dat ik vaak dingen kocht, omdat ik het bij anderen zag. Als ik het dan zelf had, viel het vaak toch wat tegen? Waarom? Omdat het niet bij me paste.

Daarom kies ik nu enkel dingen die echt bij mij passen, ook op het gebied van verzamelen. Een thema helpt tegen hamsteren. Het houdt de boel een beetje onder controle.

Ik probeer ook vaak terug te denken aan het moment dat mijn verzamelwoede is ontstaan. Toch is er bij mij niet echt een startpunt te vinden. Als kind spaarde ik al suikerzakjes, paardenkaarten, QSL-kaarten wat er allemaal nog meer langskwam.

Voordat Mickey Mouse favoriet was, heb ik vol passie Vera de Muis gespaard en geborduurd. Die spullen heb ik nog steeds. Dan wilde ik ook echt alles hebben!

Toch heeft Vera de Muis zachte pastelkleurtjes en ik denk dat ik daardoor geswitcht ben naar Mickey. Zijn kleuren staan me meer aan. Die zijn wat sprekender.

Voor Vera de Muis heb ik een plekje ingeruimd op de overloop boven. Helemaal wegdoen kan ik echt niet. Ik ben gewoon van de ene muis naar de andere muis overgelopen, haha! 

Mijn moeder (die al heel lang niet meer leeft) heeft nog wat borduursels ingelijst. Dat doe je gewoon niet weg. Dat is trouwens ook heel belangrijk als je twijfelt of iets weg mag of niet. Of er een verhaal achter zit. Even een extra knipoogje.

Toch helpen thema’s om de boel onder controle te houden. Mij helpt het in ieder geval. Het doet wel een aanslag op je zelfbeheersing, maar dat geldt voor het hele leven. Toch ben ik wel iemand die kickt op een beetje controledwang, dusss…

Als ik een deken haak, dan kies ik ook voor een bepaald aantal kleuren. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat ik hoogsensitief ben. Wel iemand die daarnaast ook nog kicks nodig heeft.

Een thema helpt tegen hamsteren

Doordat ik niet buitenshuis werk, maar keihard knok om mijn eigen merk te vestigen door mooie verzamelingen van digitaaltjes, hoop ik dat ik over niet al te lange tijd mijn kicks een beetje zelf kan bekostigen.

Een thema helpt tegen hamsteren. Dat heb ik in ieder geval wel ontdekt. Kun je het thema raden in de foto? Vast wel.

Rood met witte stippen, geïnspireerd op het jurkje van Minnie Mouse. Daarnaast zijn er natuurlijk ook paddestoelen die zo zijn. Doordat ik het overal laat terugkomen, zorgt het toch voor een harmonieus (lekker druk :)) interieur! Precies zoals ik het wil hebben.

Daarnaast wil ik natuurlijk ook mooie dingen doen met mijn inkomsten, zoals de studieleningen van mijn zoons afbetalen, de hypotheek aflossen, een nieuwe auto voor manlief. Wensen te over.

Eerst maar werken aan mijn gezondheid en een beetje selfcontrol. Dan komt de rest waarschijnlijk vanzelf.

Meer blogs lezen? Dat kan! Laat je inspireren door de knipoogjes en laat me vooral weten wat je ervan vindt? En de foto’s? Die komen uit mijn eigen interieur. 

Hou je haaks!