een stoere granny square dekenVind je granny squares ook zo heerlijk haken? Je hoeft niet te tellen of na te denken. Het gaat als het ware vanzelf. Het blijft ook altijd leuk, omdat er zoveel variaties mogelijk zijn. Dit keer werd ik hebberig bij de Zeeman en dat resulteerde in een stoere granny square deken. Aan de haak!

Normaal gesproken haak ik de granny squares met restjes. Dit resulteert in een bonte deken.

Nu echter viel ik bij de Zeeman met mijn neus in de boter en impulsief kocht ik van elke kleur 4 bollen en een spontane pop-up van Pinterest resulteerde in deze deken.

Dat deze deken er kwam, had ook te maken met het feit dat een familielid in het ziekenhuis belandde met een herseninfarct.

Omdat ik veel aan huis gebonden ben door een lastig lijf, is haken dan vaak een toevlucht.

Ik kan ten eerste iets doen: haken voor iemand en al mijn liefde en frustratie stop ik erin. Maar zo’n eenpersoonsdeken, want dat is het geworden is echt een behoorlijk klus.

Hoe snel ik ook haak, mijn eigen deadline kon ik niet halen. Tegen de tijd dat de deken klaar was, was het familielid al weer uit het ziekenhuis ontslagen.

Thuis had ik al een deze voor deze persoon gehaakt. En twee dekens? Dat vind ik wel helemaal oké, maar niet iedereen zit op een tweede deken te wachten.

Tja. Dan moet ie maar wachten tot een volgende gelegenheid. Dan bedoel ik uiteraard niet nog een herseninfarct ;), maar iemand anders die ik blij kan maken met een stoere gehaakte granny square deken.

En al snel diende zich een nieuwe gelegenheid aan: mijn schoonpapa. Hij wordt binnenkort 90 en beweert dat hij alles al heeft. Maar tadaa: deze mooie deken nog niet.

Daarom pak ik hem in en heb ik binnenkort een mooi cadeau. Ik vind het trouwens sowieso altijd leuks om een haaksel cadeau te geven.

Een stoere granny square deken is trouwens heel simpel te haken. Je begint met een granny in het midden en zo haak je steeds verder.

De kleuren heb ik afgekaderd met een rij zwart ertussen. Je ziet weleens dat een granny gaat draaien. Dat heeft te maken met hoe je haakt.

Je moet maar eens opletten: Als je de laatste doorhaling doet. Of je haak meer naar links of naar rechts gaat. Dat kun je namelijk corrigeren.

Als je vierkant naar links draait, moet je bij de laatste doorhaling meer naar rechts trekken en andersom werkt het ook. Je kunt uiteraard ook ervoor kiezen om na een paar rijen aan de achterkant gaan haken.

En elke keer in een andere hoek aanhechten helpt ook.

Nadat ik een groot vierkant had gemaakt, heb ik geteld hoeveel rijtjes van drie stokjes ik had. Omdat ik nu weer kleine granny’s eraan wilde haken moest ik wel goed tellen.

Ik wilde op een juist aantal uitkomen. Ik zal je uitleggen hoe ik dat deed. Ik wilde er granny’s aan haken die zes blokjes groot waren aan de buitenkant.

De grote granny moest dus een aantal blokjes hebben wat deelbaar was door 6. Anders zou ik niet goed uitkomen.

Met de join-as-you-go-manier haakte ik ze aan elkaar.

Vervolgens kwamen er nog twee grote vierkanten omheen. Daarna heb ik aan de boven en onderkant nog rijen granny stripes gehaakt.

Een stoere granny square deken

Tenslotte volgde de rand van een stoere granny square deken met afwisselend zwart en een kleurtje. Als laatste rij haak ik in de lossenruimte 3 lossen, 1 halve vaste, 5 lossen, 1 halve vaste, 3 lossen, 1 halve vasten, enz. 

Ik ben zelf enthousiast over het eindresultaat. Een stoere granny square deken is een mooi cadeau en granny squares haken is echt het leukste wat er is. 

Mijn haaktip voor jou:

Gaat je granny square draaien? Haak dan bij de laatste doorhaling meer naar links of naar rechts.

Heb je trouwens gezien dat ik ook leuke haakpatronen in de corner to corner steek maak? Ook als je een fan bent (net als ik) van granny squares haken, vind je daar leuke haakpatronen. Ze vindt ze in mijn webshop. Ook deze deken is hier te vinden.

Andere tips en tops kom je op het spoor door mijn andere haakblogs te lezen. 

Hou je haaks!

een stoere granny square deken haaktip 118