een mozaïek huwelijksdeken omslagfotoOmdat mozaïekhaken nu echt wel superpopulair is, startte ik met deken zoveel (ik ben de tel een beetje kwijt) in deze techniek. Dit keer was een mozaïek huwelijksdeken voor een bruidspaar bestemd. Dus niet eentje voor mezelf, maar voor iemand anders. Dus kleurtjes die niet altijd mijn kleurtjes zijn, maar natuurlijk wel het allerliefst met tekst. Dat lukt zeker bij een bruiloft. Aan de haak! 

De Queen Cal van Tinna Thórudóttir Thorvaldsdóttir

Omdat simpel en snel ik het fijnste haken vind, kocht ik het patroon van de Queen Cal van ontwerpster Tinna Thórudóttir Thorvaldsdóttir op Ravelry en sloeg aan de haak. Deze leuke deken zag ik vaak langskomen in Facebook haakgroepen.

Omdat ik meerdere kleuren wilde gebruiken, besloot ik de deken ook simpel te houden. De deken was ook bestemd voor een stoer stel, dus daar hoefde ik niet lang over na te deken.

Ik gebruikte alleen het onderste deel van het patroon wat ik elke keer herhaalde. De kleurwisselingen deed ik elke keer na anderhalve wyber. Ik koos de kleuren zwart, grijs, wit, lindegroen en lichtbruin. Ik had het bruidspaar eerst uitgehoord omdat ik echt de juiste kleuren wilde kiezen. Dat is toch het allerleukste: als je zeker weet dat het gaat passen. 

Zelf ben ik enorm fan van rood, maar ik snap het dat niet iedereen dat kan waarderen. Dit keer zat er dus ook geen rood in. Toch zijn de dekens die ik haak, worden ook altijd wel mijn kindjes en het weggeven blijft een feestje. 

Dit keer acrylgaren van de Zeeman

Het garen shopte ik bij Zeeman. Het Royal acrylgaren is echt heel prettig garen. Omdat mijn beurs niet zo groot is momenteel, waren deze bollen een uitkomst. Helaas was er geen lindegroen. Daarom koos ik hiervoor Stylecraft Lincoln. Dat is niet even dik, maar een dunne draad van Scheepjes bracht uitkomst.

Deze twee garens haakte ik samen, zodat het bij elkaar even dik was. Hierdoor kwam de deken toch nog iets duurder uit dan gepland, maar ik wilde echt beginnen.

Tekst verwerken in de mozaïekdeken

Omdat ik er ook tekst in wilde verwerken, ging ik op Pinterest op zoek naar een borduurpatroon van een alfabet voor een mozaïek huwelijksdeken. In Excel zette ik de tekst in kolommen en maakte de tekst die ik wilde.

Het was nog wel even uitvogelen hoe ik precies uitkwam. Een blokje is 2 stokjes. Dus eerst zette ik de kruisjes van het borduurpatroon erin. Vervolgens voegde ik kolommen en rijen ertussen en daarna ontstond de tekst.  Ik focuste op de tekst. De rest vulde ik op met de contrastkleur.

Als je eenmaal snapt hoe het werkt, is het helemaal niet moeilijk. Ik ga dit zeker vaker doen. Daardoor wordt langzamerhand mozaïekhaken toch wel erg populair bij mij. 

Je moet alleen niet te grote tekst kiezen, want dan past het niet. Tel het aantal steken van je deken, tel dan het aantal vierkantjes van je tekst. Doe dit maal twee. Is dit laatste getal groter dan het stekenaantal van je deken, zoek dan een kleiner lettertype.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik koos voor de twee voorletters van het bruidspaar met een hartje ertussen en de trouwdatum.

een mozaïek huwelijksdeken de letters

Een dubbele rand om de draadjes af te werken

Een van de gaafste ideeën die ik heb opgepikt van het mozaïekhaken is de rand. Omdat je van rechts naar links haakt, heb je aan het begin en het einde van de toer draadjes hangen. Als je die allemaal moet afwerken, is dat onbegonnen werk. Je zou er haast niet meer van haken, zeg!

Toch is daar een oplossing voor. Die heb ik niet zelf bedacht (jammergenoeg). Je kunt op Youtube naar filmpjes zoeken. Eerst knoop je de eindjes aan elkaar. Letterlijk in dit geval :). 

Dan maak je met halve vasten een rand aan de zijkanten en onder- en bovenkant. Dat is de basisrand. Dan haak je aan de voorkant en achterkant van je werk toeren met welke steek je wilt. Op deze manier werk je ook meteen de begin- en eindsteek van je werk weg. 

Als ik je een tip mag geven: doe dit bij voorkeur niet met zwart. Je ziet er bijna niets van!

Ik haakte toeren stokjes voor de rand van de mozaïek huwelijksdeken. Die voor- en achterkant leg je later op elkaar en dan haak je beide aan elkaar. Ik haakte mijn toeren stokjes met picootjes aan elkaar. Stoer en simpel, net als de rest van de deken. 

Een mozaïek huwelijksdeken haken

Het was heerlijk haken, doordat ik het patroon simpel hield en de rest deden de kleurtjes.

Inmiddels heb ik de deken weg kunnen geven en ze waren er heel blij mee. Een mozaïek huwelijksdeken in de kleurtjes van je woonkamer is altijd een goed idee, vind je niet?

Ondanks het feit dat ik eerst niet zo enthousiast was over het mozaïekhaken (dit lees je in dit blog) merk ik dat ik steeds verslaafder word. Ben nu ook gestart met de AZUL-deken, ook zo’n schatje.

Dit keer in rood, creme (met een glittertje) en ik heb al een bestelling voor een blauw-witte. Helemaal leuk! Echt een knipoogmomentje. Het weggeven is altijd een feestje. 

Vind je het leuk om nog meer haakblogs te lezen vol met tips en tops haken, kijk dan vooral rond op mijn website. Ook heb ik leuke haakpatronen gemaakt in c2c haken met een letter als basis. 

Ook als je fan bent van granny squares haken, vind je leuke patronen in mijn Alfabetshop.

Hou je haaks!

Mijn haaktip voor jou:

Verwerk ook eens letters in een mozaïekdeken. Daar wordt de deken extra speciaal en persoonlijk van. 

mozaiek huwelijksdeken haaktip