een kasteeldeken mozaïekhakenHeb jij je al eens gewaagd aan het mozaïekhaken? Wees gewaarschuwd! Het is superverslavend! Vorig jaar kocht ik een patroon van een kasteeldeken en haakte ik deze deken met interlocking haken. Dat vond ik nog wel een heel gedoe. Mijn blog hierover vind je op mijn website. Ik haakte hem voor mijn man en hij gebruikt hem nog regelmatig. Toch ontdekte ik dankzij Youtube een andere methode van mozaïekhaken. Deze methode is super populair. Die móest ik proberen. Ik startte met een kasteeldeken mozaïekhaken. Aan de haak!

Een andere manier van mozaïekhaken

Omdat ik dat patroon van het kasteel nog had liggen en de deken me een echt Disney-gevoel gaf, besloot ik hem nogmaals te haken in deze andere techniek. Dat was eigenlijk helemaal niet moeilijk.

Je moet wel een beetje tellen en de verhouding wordt niet helemaal hetzelfde. Bij interlocking haken haak je min of meer heen en terug. Bij deze vorm van mozaïekhaken haak je van rechts naar links. Hierdoor wordt de deken met interlocking haken langer. 

een kasteeldeken mozaïekhaken closeup blauw

Doordat je elke keer rechts begint en dan naar links haakt en dan de draad afknipt, trekt de deken iets naar links. Dat vind ik persoonlijk wel jammer, maar toch wilde ik het proberen.

Ik heb acrylgaren van de Wibra (rood) en de Zeeman (khaki) gebruikt en het patroon erbij gepakt. Meestal gebruik ik Stylecraft Special DK en Scheepjes Colour Crafter. Maar project een kasteeldeken mozaïekhaken was een probeersel. Als ik de boel verknalde, was het niet zo’n verspilling van geld.

Hoewel ik wel een paar keer fout ging, is het toch best gelukt.

Dit haakte in ieder geval een stuk makkelijker, omdat je echt ziet waar je mee bezig bent. Terwijl je bij interlocking haken heel veel moet tellen en hopen dat je goed uitkomt.

een kasteeldeken mozaïekhaken closeup rood

Blocken om de gehaakte deken recht te trekken

Ik vind het altijd een heel gedoe om zo’n deken te blocken. Toch hoopte ik dat de deken wat rechter zou worden als ik dat deed.

Om dit goed aan te pakken (dacht ik), pakte ik een emmer warm water en stopte daar de deken in. Die was dus kleddernat (ahum). Het duurde dus ook echt lang, voordat de deken droog was.

Hij lag uiteraard ook ernstig in de weg in de huiskamer. Het was ook nog voor niets (bummer!). De deken was niet onder de indruk. Dan maar niet.

Ik heb bij deze deken de sliertjes aan elkaar geknoopt en zo gelaten. Het was immers maar een probeersel. Dit was de snelste versie. Ik had antwoord op mijn vraag of ik het patroon ook in de andere vorm van mozaïekhaken kon haken. Dat kon. 

Een kasteeldeken mozaïekhaken

Ik wilde de kasteeldeken ook nog proberen met inset mozaiek haken. Je haakt dan ook heen en weer. Echter dat lukte niet, want bij deze vorm van mozaïek haken kun je niet zoveel steken overslaan. Kijk maar eens een filmpje, dan snap je wat ik bedoel.

Dus helaas. Dat idee moest ik laten varen. Daarom ben ik na deze gelukte kasteeldeken een kerstdeken gaan haken van Rosina Plane. Ook errug leuk om te doen.

Nu deze kerstdeken zo goed gelukt is, denk ik dat het misschien leuk is om de kasteeldeken ook te voorzien van een rand met tekst (zie mijn blog hierover). Maar of ik daar de fut voor heb, weet ik niet. Ik heb alweer zoveel nieuwe projecten op de pen staan!

Mijn haaktip voor jou:

Je kunt de patronen van interlocking crochet ook gebruiken om te mozaïekhaken.

Meer haakblogs vind je op mijn website. Ze staan vol tips en tops haken. 

Haak je (net als ik) het aller-allerliefste granny square dekens? Kijk dan eens op mijn webshop. Hier staan diverse patronen en ik ga er nog meer maken!

Hou je haaks! 

een kasteeldeken mozaiekhaken haaktip 122