een granny square kerstdekenHoewel deze deken vorig jaar al af was, heb ik nog niet geshowd of een haakblog aan gewijd. Hoog tijd dus. Ik ben een granny square kerstdeken gaan haken, omdat iemand me een tasje met garen gaf. En eerlijk? Meestal ben ik daar niet heel blij mee, want ik ben toch echt gehecht aan mijn eigen garen: Stylecraft Special DK en inmiddels ook Scheepjes Colour Crafter sinds de anti-pilling variant er is. Toch sloeg ik met deze garens aan de haak.

Een deel gekregen garen en een deel van mijn favo garen

De gekregen bolletjes bevatten veel rood, groen en wit en tja, dan is het niet zo moeilijk om te bedenken wat je ermee gaat haken. Kerst is sowieso mijn favoriete seizoen en dan dit gecombineerd met mijn geliefde granny squares. Tja, dan is het niet zo heel moeilijk.

Ik voegde zelf nog Grass green, Lipstick, Soft Peach en Black toe en Colour Crafter Velvet Monroe. Die Soft Peach geeft een warm resultaat. Bovendien had ik niet genoeg wit.  

Daarna lekker aan het haken. Granny squares haken is het meest ontspannende haken wat ik ken. Zo heerlijk ontstressen. 

De granny square kerstdeken telt 99 vierkantjes

Het werden uiteindelijk 99 squares. 11 rijen van 9 vierkantjes. Met zwart en de join-as-you-go-methode zette ik ze aan elkaar. Als rand koos ik de candycane-border. Ik vind dat echt de perfecte rand voor deze leuke kerstdeken. Ik haakte drie kleurtjes en wisselde die af.

een granny square kerstdeken candy cane border

Weet je waarom ik de deken niet eerder heb geshowd? Ik durf het bijna niet te bekennen. Omdat ik de draadjes nog niet had afgewerkt. En nog steeds hangen er draadjes die afgewerkt moeten worden. Ik kan me er niet toe zetten. Erg, hè? 

een granny square kerstdeken closeup

Het afwerken van draadjes

Maar echt: met de hand op mijn hart beloof ik dat ik het echt wel ga doen. Binnenkort. Ik zal niet wachten tot de volgende kerst. Dat zou te erg zijn. 

Een stok achter de deur helpt

Mijn beste vriendin heeft daarin een ijzeren discipline. Als haar deken af is, gaat ze meteen de draadjes afwerken. Dat bewonder is zo in haar (net als veel andere dingen). Ik ga dan juist rekken en uitstellen, terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet ben: een uitsteller.

Als wij samen een deken haken (dat doen we altijd op maandagmiddag), doen we de afwerking altijd apart van elkaar. Tegen de tijd dat ik dan ga beginnen aan het afwerken, krijg ik van haar een appje. Je raadt het al, het is een foto met hierop haar afgewerkte deken. Dan moet ik nog beginnen.

Een granny square kerstdeken

Toch motiveert me dat wel om ook de draadjes af te werken. Als het dan weer maandag is, is ook mijn deken afgewerkt. Voor deze deken heb ik geen stok achter de deur. Maar ik beloof hierbij plechtig dat de draadjes er dit weekend af gaan. Anders is deze granny square kerstdeken niet echt af. 

Vertel me eens: ben jij ook zo’n uitsteller als het gaat om draadjes afwerken of ga je net als mijn vriendin meteen aan het afwerken?

Mijn haaktip voor jou:

Heb je moeite met het afwerken van de draadjes? Creëer voor jezelf dan een stok achter de deur. Dat helpt.

Meer haakblogs vind je onderaan deze pagina. Ze zitten vol tips en tops haken. Doe er je voordeel mee!

Ik heb ook een paar haakpatronen van granny square dekens gemaakt. Je vindt ze in mijn shop. Veel haakplezier enne… hou je haaks!

een granny square kerstdeken haaktip