een granny celebration dekenBen je ook zo’n superfan van granny squares haken? Dan is deze deken heel gaaf. Wel veel draadjes! Het patroon van een granny celebration deken kwam langs in een nieuwsbrief van Echtstudio en ik was meteen verkocht. Wat een leuke deken! Het was een variant op mijn meest favoriete haaksteek ever: de granny square. Toen mijn bestie en ik een haakpatroon zochten om samen te haken, kozen we deze. Aan de haak!

Een patroon van mini-squares en driehoeken

Even vooraf: op de website van Echtstudio kan ik de deken niet meer vinden. Wel op Wolplein. Daar kun je het hele pakket in een keer kopen. 

Omdat wij onze eigen kleurtjes wilden kiezen, kocht ik het patroon op Ravelry. Wel in het Engels, maar toch lukte het. 

Het zijn mini-squares gecombineerd met grote halve squares. Helemaal leuk. 

Enthousiast gingen we aan de slag. Eerst even wolletjes shoppen. Dat is bijna het allerleukste om te doen. De belofte van een nieuwe deken verpakt in een tas met bollen.

Mijn vriendin koos gezellige kleurtjes en ik besloot een deken in blauwtinten te haken. Ik wilde de deken weggeven en wist dat de ontvangster van blauw houdt. Uiteraard haakten we in ons favo garen: Stylecraft Special DK en Scheepjes Colour Crafter. 

We togen enthousiast aan de slag. Eerst haakten we de grote squares in het midden, daarna de driehoeken (volgens patroon). Als laatste haakten we de mini squares. Met deze minisquares moest je de hele deken met de join-as-you-go-methode aan elkaar haken.

Hoewel er wel een beschrijving in het patroon stond en we toch echt wel ervaren haaksters zijn, vonden we het patroon hierin een beetje summier.

Het afwerken van de draadjes in fases

We hebben het opgelost door eerst de grote vlakken te haken en daarna de kleine. Waar we wel een beetje ontzag voor hadden, was de enorme hoeveelheid draadjes die ontstond.

Om dit op te lossen, hebben we de draadjes van de driehoeken afgewerkt op het moment dat deze klaar waren, dus voordat we met de minisquares de hele deken in elkaar gingen zetten.

Dat scheelde wel. Toen de deken uiteindelijk in elkaar zat, moesten we de minisquares nog afwerken. Pfoe, wat waren het er veel. Dat was gewoon een kwestie van verstand op nul en gaan met die haakbanaan.

De rand hield ik eenvoudig door twee rijen granny stripes en als laatste een zacht randje met vasten. Dat haakte ik met Scheepjes Softy. Dat geeft echt zo’n luxe randje aan de deken. Het is ook heerlijk zacht. 

een granny celebration deken de rand

Een granny celebration deken 

Een granny celebration deken is echt een feestje geworden. Ze doet haar naam eer aan. Wat ik echter wel moeilijk vind van een deken die ik weg ga geven, is het feit dat hij dan helemaal perfect moet zijn. Als ik een deken voor mezelf haak, ben ik wat milder voor mezelf.

Uiteindelijk was ik tevreden. Toen de ontvangster vertelde (nog voordat ze de deken kreeg) dat haar dochter borstkanker had, aarzelde ik geen moment. Ik had nog een prachtige deken liggen en die heb ik ingepakt voor haar dochter.

Op Nieuwjaarsdag trok ik de stoute schoenen aan en heb ik hen beiden een deken gegeven. Ik voel me altijd wat ongemakkelijk als ik dat doe, maar gelukkig vonden ze beiden de deken prachtig.

Mijn haaktip voor jou:

Heb je een deken met veel afwerkdraadjes? Doe het dan in fasen. Elke keer een uurtje.

Meer haakblogs vind je op mijn website op een rijtje. Ze staan boordevol tips en tops haken. 

Vind je granny squares haken (net als ik) het leukste wat er is op haakgebied? Kijk dan even in mijn shop. Er staan diverse granny squares dekens. En er komen er nog meer aan.

Hou je haaks!

granny celebration deken haaktip