Toen zoonlief onlangs Star Wars Lego-project tig kocht en ik me druk ging maken om dit elke twee weken af te stoffen, ontstond er een plannetje. Dit paste ik ook op mijn eigen spullen toe. Goed voorbeeld doet volgen.

Ik merk dat ik steeds meer aversie krijg tegen het afstoffen van zijn spullen. Al die Lego-poppetjes, die telkens omvallen. Of legosteentjes die afbreken en waarvan je geen idee meer hebt waar ze hoorden.

Natuurlijk kan hij inmiddels zelf zijn kamer stoffen (hij is 19), maar dat zie ik niet gebeuren. Dus ik heb twee opties: ik blijf me er aan ergeren of ik doe het zelf.

Ik heb voor het laatste gekozen, dus om de week Swiffer ik zijn kamer door, ruim ik zijn afval op en dagelijks haal ik zijn was weg.

Hij boft maar met zo’n moeder, I know. Dat besef moet nog een beetje doordringen bij hem. Hij is nog niet echt dankbaar voor mijn goede zorgen. Ik hoop dat dit nog komt.

Afijn, toen Star Wars Lego-project X werd gekocht, werd ik heel onrustig. Weer wat om af te stoffen. Tot een goed idee oppopte in mijn brein: een vitrinekast.

Het lastige met mij is dat dit idee dan meteen ten uitvoer moet worden gebracht. Anders wordt het weer een slepend proces en komt er uiteindelijk niets van.

Dus snel op zoek naar een vitrinekast op Marktplaats. We vonden wel wat kasten, maar die waren of te ver weg, te duur of konden niet uit elkaar. 

Vroeger hadden we een Opel Zafira. Daar konden echt zoveel spullen in. Ongelooflijk! Nu is dat met ons Agilaatje wel anders. Daar kan bijna niets fatsoenlijks in.

De kast mocht ook niet te groot zijn, omdat het trapgat waar hij door moet niet zo groot richting zolder is en daar bivakkeert onze jongste.

Grrr, nu moest mijn mooie plan toch in de ijskast. Om het kringlopen van de afgelopen twee weken af te leren, bezochten we er twee in Utrecht (shopaholic confessions).

En laat daar bij de tweede nu een perfecte vitrinekast staan. Hij kan ook nog worden thuisbezorgd. Yes! Dat was een mooi knipoogje.

Een goed voorbeeld doet volgen

Omdat ik zelf ook best wat beeldjes heb staan en we een vitrinekast op de voorzolder staat (niet diep genoeg vóór zoonlief en een tikkie te truttig) gevuld met bolletjes wol, besloot ook ik een inpandige verbouwing te plegen.

Dat is vaak wel een gedoe met al die ideeën die opploppen in mijn brein. Het geeft enorm veel werk. Maar inmiddels heeft de ervaring me geleerd dat het zo heerlijk opknapt en een rustig, blij gevoel geeft. Daarom maar aan de slag.

De bolletjes deed ik in bakken (daar heb ik ook een hele collectie van) en de beeldjes in de kast. Ja, ik heb zelfs op zolder een collectie beeldjes. Het washok (op zolder) wordt opgefleurd door Pooh and Friends. Daar word je echt blij van.

Omdat ik ‘s morgens vaak een was ophang, begin ik de dag met een lach. Echt een knipoogje wat mij betreft.

Nu staan mijn beeldjes dus in de voormalige bolletjeskast. Goed voorbeeld doet volgen. Misschien nog leuk er verlichting in aan te brengen, maar daar heb ik manlief voor nodig.

Al die losse spullen in een kast scheelt een hoop tijd, werk en stress (ben altijd bang dat het beeldje breekt) tijdens het stoffen. En elke keer als ik op zolder kom, kan ik ze zien en ervan genieten.

Nog een voordeel van zo’n kast is, dat wanneer hij vol is, ik moet gaan kiezen: wat blijft, wat gaat weg.

Mijn handen jeuken om de kast in te richten en weer met plezier mijn huishoudelijke klusjes te doen.

En ja, soms zou ik echt willen dat ik wat minder spullen had. Ik schreef er zelfs een gedicht over. Soms vliegt me dat aan. Dat ik spullen nodig heb om me gelukkig te voelen. Ik ben ook maar een mens.

Goed voorbeeld doet volgen - gedichten leven

Wat altijd helpt om mijn koopgedrag in de hand te houden, is een compliment. Dat vult de leegte in mijn hart en voorkomt een gat in mijn hand.

Toen ik arbeidsongeschikt werd door lichamelijke issues besloot ik om mijn verzamelzucht in te zetten als kracht. Ik maakte mooie verzamelingen met gedichten en positieve woorden om anderen een knipoogje te bezorgen, op te beuren. Je vindt ze in mijn webshop.

Zo kan ik nuttig zijn en iets voor een ander betekenen. Iets voor jou? Goed voorbeeld doet volgen, nietwaar?

Hou je haaks!

Alle knipoogjes vind je onderaan deze pagina, keurig op een rijtje.