aan de haak blog 8 een voetbaldeken
Als je een zoon hebt, die enorm van voetballen houdt, is het niet moeilijk wat je voor hem gaat haken. Een voetbaldeken. Onze jongste zoon is een echte voetbalfan. Toen we zijn kamer veranderden van behangrand en andere accessoires (want Cars kan echt niet meer als je 14 wordt), moest het er van komen: aan de haak voor een gehaakte voetbaldeken.

Uiteindelijk heb ik een eigen ontwerp gemaakt

Ik speurde het internet af naar mooie patronen en die zijn er genoeg, maar ik vond niet dat wat ik zocht. Ik zag een mooie deken met een voetbalveld en een leuke deken met hexagons, maar mijn hart ging er niet sneller van kloppen.

Daarom ben ik zelf aan de slag gegaan. Ik ontwierp mijn eigen voetbaldeken. Hiervoor had ik natuurlijk wol nodig. Ik kocht Stylecraft Special DK in de kleuren: Black, White, Silver, Kelly Green en Green en had er meteen heel veel zin in. Ik word altijd zo gelukkig van al die bollen!

De deken met hexagons die ik had gespot op internet vond ik wel leuk, maar niet helemaal. Ik miste de groene details.

aan de haak voor een voetbaldeken de hexagons

Zwart-witte hexagons en groene banen

Daarom besloot ik banen te maken van deze zeskanten en die af te wisselen met groen. De zeskanten haakte ik van wit en zwart en het voetbalgevoel kwam al snel (net een voetbal). Daarna heb ik ze met grijs aan elkaar gehaakt.

Omdat een voetbalveld vaak een patroon van twee kleuren groen vertoont, heb ik dit ook in mijn deken verwerkt.

De hexagons zorgden voor een hoekige rand en ik kwam nu met een probleem te zitten voor mijn groene banen.

De groene banen moesten in dezelfde stijl

Hoe moest ik dat oplossen? Het zou er immers raar uitzien als deze banen recht waren (tenminste dat vond ik). Tot ik bedacht dat ik deze groene banen in dezelfde stijl ging doen als de witte zeskanten.

Dit betekende dat ik elke groene baan er elke keer een steek bijmaakte en in de volgende groene baan steken minderde. Deze banen haakte ik met halve stokjes. Ik zorgde ervoor dat de baanhoogte net zo hoog was als de zeskanten.

aan de haak blog 8 een voetbaldeken zonder rand

Die kon ik aan de aan elkaar gezette hexagons haken. Uiteindelijk had ik drie stukken deken: twee stukken wit-zwarte hexagons en groene banen en één stuk groene banen. Die heb ik aan elkaar gezet.

En tenslotte nog de rand

Er moest natuurlijk ook een rand langs: de finishing touch. Daar heb ik niet te moeilijk over gedaan en koos een strepenpatroon zwart en wit, net zoals je een rippledeken haakt. Omdat het een voetbaldeken werd, moest er natuurlijk ook een bal in verwerkt worden.

Dit deed ik door de punten die aan de zijkant zaten te voorzien van een ronde bal die ik vulde met fiberfill. Het resultaat was helemaal super.

aan de haak blog 8 voetbaldeken de ballen

Een gehaakte voetbaldeken

Zelfs zoonlief was onder de indruk en is nog steeds heel blij met zijn deken. Ik had eigenlijk best een goed punt (of moet ik zeggen mooie deken) gescoord.

Aan de haak voor een gehaakte voetbaldeken was een succes.

Zoek je nog meer haakpret? Lees dan mijn andere haakblogs boordevol tips en tops haken. Veel plezier!

Mijn tip voor jou:

Haken hoeft echt niet alleen voor meisjes. Ook jongens zijn heel blij met een gehaakte deken. Een verzameling van mijn haaktips, vind je in mijn shop.

Ik haakte ook nog een andere voetbaldeken. Eerlijk gezegd vind ik die leuker dan deze, maar smaken verschillen.

HIeronder vind je het patroon. Wil je het patroon met foto’s? Dat is te koop in mijn Etsy-shop. 

Benodigdheden:

Stylecraft Special DK:

  • 6 bollen White
  • 1 bol Silver
  • 4 bollen Black
  • 4 bollen Kelly Green
  • 4 bollen Green
  • 1 naald met scherpe punt
  • Haaknaald maat 4 en 3,5
  • 38 piepschuim ballen met een doorsnee van 4,5 cm.

Gebruikte afkortingen:

Hv= halve vaste, hst = half stokje,

l = losse, st = stokje,

Werkwijze hexagon:

Start met een magische ring.

Toer 1: 5 l (1e st + 2 l), *2 st, 2 l,* herhaal 4 x wat tussen * * staat, 1 st, sluit de toer met een hv in de 3e l. Keer je werk niet.

Toer 2: 3 l (1e st), 1 st in de lossenruimte, 2 l, *1 st in de lossenruimte, 2 st in de volgende 2 steken, 1 st in de lossenruimte, 2 l*, herhaal nog 4 x wat tussen * * staat, 1 st in de lossenruimte, 1 st in de volgende steek, sluit de toer met een hv in de 3e l. Keer je werk niet.

Toer 3: 3 l (1e st), st), 1 st in de volgende steek, 1 st in de lossenruimte, 2 l, *1 st in de lossenruimte, 4 st in de volgende 4 steken, 1 st in de lossenruimte, 2 l*, herhaal nog 4 x wat tussen * * staat, 1 st in de lossenruimte, 2 st in de volgende steken , sluit de toer met een hv in de 3e l. Keer je werk niet.

Toer 4: 3 l (1e st), st), 2 st in de volgende steek, 1 st in de lossenruimte, 2 l, *1 st in de lossenruimte, 6 st in de volgende 6 steken, 1 st in de lossenruimte, 2 l*, herhaal nog 4 x wat tussen * * staat, 1 st in de lossenruimte, 3 st in de volgende steken , sluit de toer met een hv in de 3e l. Keer je werk niet.

Toer 5: 3 l (1e st), st), 3 st in de volgende steek, 1 st in de lossenruimte, 2 l, *1 st in de lossenruimte, 8 st in de volgende 8 steken, 1 st in de lossenruimte, 2 l*, herhaal nog 4 x wat tussen * * staat, 1 st in de lossenruimte, 4 st in de volgende steken, sluit de toer met een hv in de 3e l. Keer je werk niet. Hecht af.

Haak 52 witte hexagons en 26 zwarte.

Halve hexagon:

Start met een magische ring

Toer 1: 3 l (1e st), 1 st, 2 l, 2 st, 2 l, 2 st, keer je werk.

Toer 2: 3 l (1e st), 1 st in dezelfde steek (de laatste steek van de vorige toer), 1 st in de volgende steek, 1 st in de lossenruimte, 2 l, 1 st in de lossenruimte, 2 st, 1 st in de volgende lossenruimte, 2 l, 1 st in de lossenruimte, 1 st in de volgende steek, 2 st in de laatste steek, keer je werk.

Toer 3: 3 l (1e st), 1 st in dezelfde steek (de laatste steek van de vorige toer), 1 st in de volgende 3 steken, 1 st in de lossenruimte, 2 l, 1 st in de lossenruimte, 4 st, 1 st in de volgende lossenruimte, 2 l, 1 st in de lossenruimte, 1 st in de volgende 3 steken, 2 st in de laatste steek, keer je werk.

Toer 4: 3 l (1e st), 1 st in dezelfde steek (de laatste steek van de vorige toer), 1 st in de volgende 5 steken, 1 st in de lossenruimte, 2 l, 1 st in de lossenruimte, 6 st, 1 st in de volgende lossenruimte, 2 l, 1 st in de lossenruimte, 1 st in de volgende 5 steken, 2 st in de laatste steek, keer je werk.

Toer 5: 3 l (1e st), 1 st in dezelfde steek (de laatste steek van de vorige toer), 1 st in de volgende 7 steken, 1 st in de lossenruimte, 2 l, 1 st in de lossenruimte, 8 st, 1 st in de volgende lossenruimte, 2 l, 1 st in de lossenruimte, 1 st in de volgende 7 steken, 2 st in de laatste steek, hecht af.

Haak op deze manier nog 25 halve witte hexagons.

Het aan elkaar haken van de hexagons:

Haak de hexagons aan elkaar. Het beste is om eerst de horizontale naden te doen. Hierdoor ontstaan golvende stroken. Haak hierna deze verticale stroken aan elkaar.

Tip: zorg dat de sluitkant (waar je 3 lossen zitten) elke keer aan dezelfde kant zit. Dat geeft het mooiste resultaat.

Haak ze als volgt aan elkaar. Je kunt dit op twee manieren doen. Dit is manier 1. Leg de delen met de verkeerde kanten op elkaar en hecht aan in een lossenruimte. Ga dan verder met de zijkant, haak in de achterste lusje en ga van boven naar onder door het lusje heen. De draad blijft aan de onderkant. Zie ook de foto’s. Dus eerst het achterste lusje van de ene hexagon van boven naar onder en dan met je naald door het achterste lusje van de andere hexagon. Laat daarbij de draad naar onder hangen. Sla de draad om de naald en haal de draad door alle lusjes. Trek de draad niet te hard aan, doe dit vervolgens met alle steken totdat je bij de lossenruimte bent aangekomen. Haak door beide lossenruimtes een hv, haak daarna nog 1 l (zodat je draad er niet vandoor gaat) en hecht af.

Het aan elkaar haken van de hele en halve hexagons gaat iets anders, omdat de halve hexagons aan de zijkant geen lossenruimte hebben. Het verschil zit hem in de laatste steek. Normaalgesproken haak je de laatste steek in de lossenruimtes. Nu doe je dat alleen in de lossenruimte van de hele hexagon. Nog een extra losse (om je draad te zekeren) en klaar ben je.

Nog even een opmerking over de foto’s: je ziet dat de witte draad bij de sluitrij zichtbaar is. Dit kun je vrij makkelijk oplossen door ietsje te trekken aan de lichtgrijze draad. De witte draad verdwijnt dan naar achter. Zie foto 3.

Manier 2. Een andere manier om de hexagons aan elkaar te zetten is om ipv met halve vasten (de hiervoor beschreven methode) vasten te gebruiken. Dit gaat als volgt: leg de achterkanten op elkaar, hecht aan in een lossenruimte, haak in de buitenste lusjes vasten tot de volgende lossenruimte.

Je hebt nu twee lappen met hexagons. Haak nu aan de boven-en onderkant van de lap met hexagons een rij vasten. Haak aan de zijkant van de halve hexagons 22 vasten in wit en aan de kant van de hele hexagons 13 vasten. Doe dit ook met wit. Op de foto’s staat het in grijs, maar dat heb ik gedaan om het duidelijk te laten zien.

Aan de breedste kant van de lap met hexagons heb je nu 232 steken. Aan de smalste kant zijn dit 223 steken. De groene strepen kom hier straks ongeveer mee overeen. Dit zijn 231 en 222 steken. Tijdens het aan elkaar haken van de stroken sla je 1 keer een vaste van de hexagons over.

De groene strepen:

Haak een lossenketting van 233 lossen.

Toer 1: Haak een hst in de 3e l vanaf de naald en haak vervolgens nog 230 hst. Haak in het lusje onderin. Zie de foto’s. Hierdoor heb je later bij het aan elkaar haken van de lappen een mooie rand. In totaal heb je 231 halve stokjes.

Toer 2: haak steek 1 en 2 samen. Haak hiervoor 1 l, sla je draad om de naald, steek in in de tweede steek, sla nogmaals de draad om en haal de naald door alle steken op de naald, haak 227 hst, haak de laatste twee steken samen, keer (229 hst).

Toer 3: haak steek 1 en 2 samen, 227 hst, keer (228 hst).

Toer 4: haak steek 1 en 2 samen, 226 hst, keer (227 hst).

Toer 5: haak steek 1 en 2 samen, 223 hst, haak de laatste twee steken samen, keer (225 hst).

Toer 6: haak steek 1 en 2 samen, 223 hst, keer (224 hst).

Toer 7: haak steek 1 en 2 samen, 220 hst, haak de laatste twee steken samen, keer (222 hst).

Toer 8: 2 l (1e hst), haak 221 hst, wissel in de laatste doorhaling naar Kelly green, keer (222 hst).

Toer 9: 2 L (1e hst), haak in dezelfde steek nog een hst, haak 220 hst, haak in de laatste steek 2 hst, (224 hst), keer.

Toer 10: 2 L (1e hst), haak in dezelfde steek nog een hst, 223 hst, keer (225 hst).

Toer 11: 2 L (1e hst), haak in dezelfde steek nog een hst, 223 hst, haak in de laatste steek 2 hst, keer (227 hst).

Toer 12: 2 L (1e hst), haak in dezelfde steek nog een hst, 226 hst, keer (228 hst).

Toer 13: 2 L (1e hst), haak in dezelfde steek nog een hst, 227 hst, keer (229 hst).

Toer 14: 2 L (1e hst), haak in dezelfde steek nog een hst, 228 hst, keer (230 hst).

Toer 15: 2 L (1e hst), haak in dezelfde steek nog een hst, 229 hst, keer (231 hst).

Toer 16: 2 L (1e hst), haak 230 hst tot het einde van de toer, 231 hst.

Toer 17-24: herhaal toer 1-8.

Toer 25-32: herhaal toer 9-16.

Toer 33-40: herhaal toer 1-8.

Toer 41-48: herhaal toer 9-16.

Toer 49-56: herhaal toer 1-8. Je eindigt dus met 222 hst.

Haak deze lap 3 x.

Je hebt nu twee stroken wit-zwarte hexagons en drie stroken groen gestreept. De groene en witte strepen zijn hetzelfde van vorm.

Aan elkaar haken van de stroken:

Haak nu de groene stroken aan de witte stroken. Let goed op dat je de smalle kanten van de hexagonstroken aan de smalle kanten van de groen gestreepte stroken zet.

Doe dit op dezelfde manier als waarop je de hexagons aan elkaar hebt bevestigd, dus manier 1 of manier 2. Als je keurig de hexagons voorzien hebt van 22 en 13 steken aan de kanten, heb je links en rechts evenveel steken.

De rand:

Als het goed is heb je nu een deken. Nu is het tijd voor de rand. Je keert tijdens het haken je werk niet. Haak de rand met een halve naald kleiner. Dit voorkomt lubberen.

Toer 1: Haak hiervoor aan de zijkanten elke keer 13 vasten in grijs. Niet meer en niet minder. Aan de boven- en onderkant haak je ook vasten. Doe dit op de hst van de groene banen. Haak elke 8e en 9e steek samen. Dit voorkomt dat je rand gaat lubberen. Op de hoeken haak je 2 vasten.

Toer 2: haak met zwart hst. Doe dit in de lusjes achter of onder de achterste lus. Je grijze rand met vasten lijkt nu op de aanelkaarzetrand van de hexagons en de strepen. Nu is het belangrijk dat je 13 vasten hebt gehaakt. Je haakt op de punten 2 x 2 halve stokjes en in de dalen haak je 2 x 2 halve stokjes samen. Ertussen haak je 10 halve stokjes. Dat ziet er als volgt uit. Aan de boven- en onderkant haak je gewoon hst.

Toer 3: In elke hoeksteek haak je 2 hst. Dus de 2 hoeksteken worden er 4. Haak zo verder. Zie ook het schema hieronder. Haak afwisselend 2 zwarte toeren, 2 witte, 2 zwarte, 2 witte, 2 zwarte, 2 grijze, 2 zwarte.

De ballen onderaan:

Haak een magische ring

Toer 1: 1 l en 6 v in de ring, de toer

niet sluiten maar in de rondte doorhaken.

Toer 2: 2 v in elke v (12 v)

Toer 3: *1 v, 2 v in de volgende v*, herhaal wat tussen * * staat nog 5 x (18 v)

Toer 4: *2 v, 2 v in de volgende v*, herhaal wat tussen * * staat nog 5 x (24 v)

Toer 5-8: 24 v. Stop nu de piepschuim bal in het halletje.

Toer 9: *2 v, 2 v samenhaken in de voorste lusjes*, herhaal wat tussen * * staat nog 5 x (18 v)

Toer 10: *1 v, 2 v samenhaken in de voorste lusjes*, herhaal wat tussen * * staat nog 5 x (12 v)Toer 11: *2 v samenhaken in de voorste lusjes*, herhaal wat tussen * * staat nog 5 x (6 v).

Knip nu de draad af op een lengte van 50 cm. Haal de draad zigzaggend door de bovenste zes steken. Trek de draad aan en haak nu nog 10 lossen. Je kunt nu de bal aan een van de punten haken.

Haak nog 37 ballen. Haak 19 zwarte en 19 grijze. Bevestig ze aan de punten van de deken.

Hecht alle draadjes af en klaar is je deken.

Veel haakplezier!