aan de haak blog 77 een Schotse Ruit dekenOp de Facebookgroep Dutch Crochet Talent kwam de weefsjaal langs. Helemaal leuk. Maar ik heb nu echt genoeg sjaals, dus ik wilde iets anders doen met deze techniek. Zo sloeg ik aan de haak voor een gehaakte Schotse ruit deken. Tijdens het haken ervan deed ik een leuke ontdekking.

Al heel lang vind ik de Schotse ruit geweldig

Al vanaf kinds af aan heeft de Schotse ruit een enorme aantrekkingskracht op me. Ik weet ook niet waarom.

Ik denk dat het de bonte verzameling van kleuren is en ook omdat er zoveel variaties zijn. Mijn favoriet is de Royal Stuart met een rode basis en daarbij zwart, blauw, groen, geel, wit.

Vroeger had ik al jurkjes en rokjes in deze ruit. Omdat ook deze op mijn wensenlijstje stond, besloot ik hem te gaan haken.

Even rondneuzen op Google om te zien hoe het principe werkt en dan mijn eigen ruit samenstellen in Excel.

Net zoveel toeren als lossenkettingen

Het grappige van deze techniek is dat je net zoveel toeren haakt als lossenkettingen in de lengte.

Het duurde echt een tijdje voordat ik doorhad hoe dit precies zat. Maar toen het kwartje landde was ik superenthousiast.

De ontdekking die ik deed

En ik werd nog enthousiaster toen ik ontdekte dat de kleurtjes die mijn favoriete tartan bevat ook mijn lievelingskleuren zijn.

Zo leuk om dat te ontdekken! Ik kon niet meer wachten om snel aan de haak te gaan.

De werkwijze van de Schotse ruit deken

Ik haakte heel veel toeren stokjes met een lossen ertussen. Nadat de lap klaar was haakte ik eerst een rij vasten rondom.

Daarna weefde ik de lossenkettingen (van elk 350 lossen) erin. Je kunt ook 3 draden doen, maar ik vond lossenkettingen mooier.

Omdat ik nog geen idee had hoe ik deze wilde bevestigen, liet ik ze eerst maar loshangen.

gehaakte deken in de Schotse ruit franjesLater rafelde ik ze terug tot de rand en bevestigde franjes aan de rand.

Een bobbelende zijkant opgelost met de granietsteek

Toen bobbelde echter de zijkant. Omdat ik de deken al had afgewerkt was het verwijderen van de vastenrand geen optie.

Daarom besloot ik aan de zijkanten een rij vasten en lossen te doen, de granietsteek dus. Dit zorgde dat de rand niet meer lubberde.

Toen alle franjes klaar waren (de draadjes ervan maakte ik door de draad om een doosje te wikkelen en af te knippen) was de deken af. Yes!

gehaakte deken in de Schotse ruit draadjes knippen

Ik had echt een torentje met afwerkdraadjes. Uiteindelijk heb ik 6 bollen rood gebruikt, 4 bollen zwart, 2 bollen groen, 1 bol geel, 1 bol blauw en 1 bol wit.

Het staat in mijn Etsy-shop, net als meer patronen die je kunt maken door c2c haken.

Op de hoofdfoto zie je ook Mickey en Minnie in Schotse ruit. Zo schattig.

Mijn andere haakblogs en haakinspiratie vind je hier. Haak maar aan en geniet van haakinspiratie en haakideeën.

Mijn tip voor jou:

Met lossen en stokjes en een heleboel lossenslingers maak je een prachtige Schotse Ruit deken.

Hou je haaks.

Het patroon staat hieronder. Wil je de versie met plaatjes en foto’s? Die is te koop in mijn Etsy-shop.

Schotse ruit deken

Benodigdheden:

Stylecraft Special DK

  • 6 bollen Lipstick (rood)
  • 4 bollen Black (zwart)
  • 1 bol Royal (blauw)
  • 1 bol White (wit)

Scheepjes Colour Crafter

  • 2 bollen Franeker (groen) of 2 bollen Stylecraft Special DK Kelly Green
  • 1 bol Brussel (geel) of 1 bol Stylecraft Special DK Citron
  • 1 haaknaald maat 4
  • 1 haaknaald 4,5
  • Stopnaald met punt en een stopnaald zonder punt.

De deken wordt ongeveer 1.30 m hoog  x 1.50 m breed. Wil je hem langer hebben dan kun je het patroon nog een keer herhalen. Verderop in het patroon vind je het schema van de deken.

Afkortingen:

v = vaste(n), st = stokje(s), l = losse(n).

De opzetrij

Haak een ketting van 270 l met rood. Doe dit met minimaal een halve naald groter (4,5) dan waarmee je de deken gaat haken.

De basis

Toer 1: Haak met haaknaald 4 1 st in de 6e l vanaf de naald , *1 l, sla 1 steek over, 1 st*, herhaal wat tussen * * staat tot het einde van de naald. Je hebt nu 134 stokjes met elke keer 1 losse ertussen. Keer.

Toer 2: Haak 4 l (is 1e st en 1 l), haak een st in het volgende st van de vorige toer, 1 l, de l van de vorige toer overslaan, 1 st in het stokje van de vorige toer. Herhaal dit tot het einde van de naald. Keer.

Toer 3 en verder: Haak zo nog 6 toeren rood (je opzetrij telt niet mee als toer, maar toer 1 en 2 wel, dus totaal 8), wissel in de laatste doorhaling naar blauw, *1 toer blauw, 2 toeren zwart, 1 toer geel, 1 toer zwart, 1 toer wit, 1 toer zwart, 3 toeren groen, 2 toeren rood, 1 toer zwart, 1 toer rood, 1 toer wit (het midden van het patroon), 1 toer rood, 1 toer zwart, 2 toeren rood, 3 toeren groen, 1 toer zwart, 1 toer wit, 1 toer zwart, 1 toer geel, 2 toeren zwart, 1 toer blauw*, 15 toeren rood, herhaal nog één keer wat tussen * * staat, 15 toeren rood, herhaal nog een keer wat tussen * * staat, 8 toeren rood. Hecht af.

Nu heb je, als het goed is, een lap in de filetsteek met stokjes en lossen.

De rand

Kies welke kant je bovenkant, je mooie kant wordt en haak nu om deze lap een toer vasten. Voor de boven- en onderkant haak je 2 v in de lossenruimte. Op de hoeken haak je 4 v. Voor de zijkanten haak je 2 v om het stokje.

Afwerken van de basislap

Werk al je draadjes af. Doe dit met de stopnaald met punt. Dan blijven je draadjes beter zitten.

Lossenkettingen om te weven

Haak 133 lossenkettingen. Elke lossenketting waren ongeveer 350 lossen. Je hoeft ze niet elke keer te tellen (mag wel J). Check hoe lang jouw lossenketting is. Laat de ketting een stukje uitsteken. Hou deze lossenketting als basis en haak dan de andere.

Je haakt 64 kettingen rood, 30 zwart, 18 groen, 9 wit, 6 blauw en 6 geel. Totaal 133 kettingen. Je kunt dit uiteraard variëren door af en toe te weven en af en toe te haken.

Je weeft ze in de deze volgorde van rechts naar links of van links naar rechts in de deken. Het maakt niet uit aan welke kant je begint, want het patroon is symmetrisch. Denk ook om echt te weven. Boven- en onderdoor. En dan in de volgende andersom. Verspringen dus. Zie hiervoor ook de foto.

Doe dat weven in deze volgorde: 8 rood, *1 blauw, 2 zwart, 1 geel, 1 zwart, 1 wit, 1 zwart, 3 groen, 2 rood, 1 zwart, 1 rood, 1 wit (het midden van het patroon), 1 rood, 1 zwart, 2 rood, 3 groen, 1 zwart, 1 wit, 1 zwart, 1 geel, 2 zwart, 1 blauw*, 15 rood, herhaal wat tussen * * staat, 15 rood, herhaal wat tussen * * staat, 8 rood.

Als het goed is, ben je nu precies bij het einde aangekomen en zijn alle gaatjes gevuld.

Je begint en eindigt met 8 rood. Omdat dit patroon herhaalt, staan er hier 7 rood.

Als je de deken groter wilt, dan kun je het patroon herhalen. In de breedte is het patroon 88 steken en in de hoogte 44 toeren.

Het afwerken van de franjes:

Als je klaar bent met weven, ga je de lossenkettingen afwerken. Dit kun je samen met het aanbrengen van de franjes doen. Maak daarom eerst franjes: Bepaal hoe lang je de franjes wilt hebben. Ik had zelf een handig doosje waar ik de draad een aantal keer omheen wikkelde. Dan doorknippen en je hebt losse draadjes. Per lossenketting heb ik 3 draadjes gebruikt.

Je lossenketting steekt een stukje aan beide kanten uit. Dit betekent dat je een aantal steken uit moet halen. Dat is een beetje prutsen, vooral aan het begin van je lossenketting, maar het lukt wel.

Haal de ketting uit tot je bij de rand bent. Als het goed is, heb je het lusje van de lossenketting nog loshangen. Steek hier je haaknaald in. Breng nu de haaknaald en ook de loshangende draad naar de achterkant van je werk. Pak dan 3 losse franjedraadjes op, haal die door de lus van de lossenketting. Ga dan door het gaatje van je haakwerk omhoog, sla de franjedraadjes en de losse draad van de franjeketting om je naald en haal ze door. Dan zit je franje samen met je lossenketting goed vast.

Knip je fransjes op ongeveer gelijke lengte.

Als je alle franjes op deze manier hebt bevestigd, is je deken helemaal klaar!

Als je klaar bent met het weven van de franjes, is je deken waarschijnlijk aan de zijkanten (waar de franjes niet zitten) gaan lubberen. Dit los je op door aan beide kanten een toer in de granietsteek te haken.

Hecht in de hoek aan, 1 l, 1 v in dezelfde steek, *1 l, 1 steek overslaan, 1 v*, herhaal wat tussen * * staat tot het einde van toer. Je zult zien dat nu je rand niet meer lubbert. Haak desnoods met een halve naald kleiner. Doe dit ook aan de andere zijkant.

Heel veel haakplezier!