aan de haak blog 46 een granny square deken in zwartWist je het al? Het is vandaag granny square day. Weet je ook niet wat je met je restjes garen moet doen? Hiermee kun je een gehaakte granny square deken in zwart haken. Ik wil je vandaag vertellen hoe je iemand heel blij kunt maken met zo’n gehaakte deken. Aan de haak voor een granny square deken in zwart. 

Haken om weg te geven

Het is de mooiste vorm van haken die ik ken: haken om weg te geven. Ik heb dit eerder gedaan en dat is supergoed bevallen.

Vandaag, op granny square day, leek het me een mooie gelegenheid om hem te showen. Dus: tadaa! Deze is naar een jonge vrouw gegaan die de diagnose kanker had gekregen.

Ik zeg had, want ze is inmiddels overleden. Ze heeft helaas maar één week van mijn deken kunnen genieten.

Toch geloof ik dat alle liefde en tijd die ik erin heb gestopt niet vergeefs zijn geweest.

Dezelfde kleuren als de rouwkaart

Het bijzondere was dat toen ik haar rouwkaart onder ogen kreeg, er een foto op stond van een schilderij wat zij ooit maakte. En dat op dit schilderij dezelfde kleuren terugkwamen die ik in mijn deken heb gebruikt, zonder dat ik dit wist.

Dat voelde echt speciaal en daardoor wist ik dat deze deken de juiste bestemming had gevonden.

Dan weet je gewoon zeker dat het goed is dat ik de deken aan haar gaf.

aan de haak blog 46 een granny square deken in zwart opgevouwen

De afmetingen van de deken

Ik haakte elf rijen van 8 blokken, totaal dus 88 blokken. De blokken waren ongeveer 10 x 10 cm. Ik haakte met restjes van Stylecraft Special DK.

Ik heb wel besloten dat ik de volgende keer elf rijen van 9 blokken maak, omdat dan het dekentje net iets breder wordt. Nu was hij net geen meter breed. Bovendien vind ik 99 een mooi getal (9×11).

Alle granny’s verbond ik met zwart met de join-as-you-go-methode en aan de buitenkant haakte ik felle kleurtjes om een vrolijk resultaat te krijgen.

Ik was bang dat de deken te somber zou worden door al dat zwart. Toch was dat juist helemaal niet zo.

Als ik even een beetje melancholisch mag zijn: dit gebeurt in het leven ook vaak. Zonder zwart zien we het licht minder goed.

Op de randen een leuke kwast

Afijn, terug naar de deken. De laatste rij was weer zwart en op de hoeken bevestigde ik kwasten.

Als ik jullie nog een tip mag geven: als je de randen met een halve of hele maat kleiner haakt, gaat ie niet golven en heb je een mooi strak resultaat! En dat wil je natuurlijk, vooral al je hem weggeef.

Voor mezelf knijp ik weleens een oogje dicht, maar voor een ander moet ie eigenlijk perfect zijn!

Een gehaakte granny square deken in zwart

De ontvangster was heel blij met een gehaakte granny square deken in zwart en ik hoop dat de deken nu tot troost mag zijn voor haar familie.

Dit project: aan de haak voor een granny square deken in zwart was een goed idee.

Helaas heeft de ontvangster maar een week kunnen genieten van de deken. Ze is overleden. Wat me wel trof is dat haar rouwkaart dezelfde kleuren had als de deken.

Daarom weet ik dat ik er goed aan deed. Wie weet heeft nu haar familie wel troost van deze deken.

Mijn tip voor jou:

Als je 1 kleur kiest als laatste rand voor je granny squares, krijg je toch een rustig geheel. Haak maar aan. Zo’n deken is altijd leuk als cadeau.

Zoek je nog meer haakinspiratie? Kijk dan vooral even bij mijn andere haakblogs boordevol tips en tops haken.