een knipoogmomentje door een geel boekjeKen je ze? De knipoogmomentjes met een gouden rand? Die je de rest van je leven niet meer vergeet? Onlangs had ik er zo een. En deze was zo leuk, dat ik hem graag met je deel. Mijn vriendin was voor iemand op zoek naar een boekje en samen ontdekten we welk boekje het was. Dit resulteerde in een knipoogmomentje door een geel boekje.

Het knipoogmomentje begint met de vraag van haar neefje. Hij is op zoek naar een boek wat vroeger aan hem werd voorgelezen door zijn opa. Hij wilde dat boekje graag hebben als herinnering. Toen mijn vriendin dit met mij deelde, ging ik aan. Dat gebeurt vaak bij dat soort dingen.

Ik heb ook diverse boeken in de boekenkast staan, die daar puur staan als een stukje herinnering of sentiment, zo je wilt. Ik denk dat de meeste mensen dit wel herkennen, toch?

Haar neefje vertelde dat het een geel boek was met hooi op de voorkant. Niet veel om je aan vast te houden. Er was echter nog een ander aanknopingspunt. Dat vertel ik je zo.

Helaas leefde de opa die het boekje voorlas niet meer. En de rest van de familie had geen sterke herinneringen aan een dergelijk boekje.

Dat andere aanknopingspunt was het feit dat een ouder zusje vertelde dat opa vaak voorlas uit de boekjes van W.G. van der Hulst. In den Soeten Suikerbol, Peerke en zijn kameraden, Voetstapjes in de sneeuw (staat bij mij in de boekenkast, puur uit sentiment). En vul maar aan.

Natuurlijk ook Rozemarijntje. Hiervan zijn 5 boekjes en die heb ik uiteraard ook. Mijn hart als verzamelaar gaat altijd kloppen bij dit soort sentiment.

Daarom vind ik het ook heerlijk om bij een kringloop winkel rond te kijken of er nog een boekje is, wat ik niet heb.

Ik ben verslaafd aan series sparen (shopaholic confessions) en ben pas tevreden als dit zo is. Zo ging ik ook op zoek naar een knipoogmomentje door een geel boekje.

W.G. van der Hulst heeft een hele serie geschreven die ‘Voor onze kleinen’ heet. Het moest haast wel een boekje zijn uit deze serie. 

Terwijl we spraken vulde ik op Google de zoekterm ‘Voor onze kleinen’ in. En wat denk je? In de zoekresultaten op afbeeldingen verscheen een geel boekje. De W.G. van der Hulst-fans weten vast over welk boekje ik het heb: Het wegje in het koren.

Op de voorkant van dit boekje is inderdaad hooi te zien, het is geel en geen dik boek. Dus? Bingo! 

Ken je de boekjes van W.G. van der Hulst? Vroeger kon ik echt van smullen. Inmiddels zijn ze gebundeld in twee bundels. Die pronken in mijn boekenkast. 

Soms kom ik zo’n boekje tegen bij de kringloop winkel en dan kan ik het niet laten ze te kopen. Het doet me denken aan vroeger en een tikje melancholie af en toe. 

Als je er nu weer induikt, denk je wel: oepsie, niet meer van deze tijd. Toch denk ik er met veel plezier aan terug. 

Een knipoogmomentje door een geel boekje

Hoe geweldig is dat? Door wat gegevens te combineren, hebben we ontdekt welk boekje het is. Toen ze het plaatje van het boekje later aan haar neefje toonde, bleek het om dat boekje te gaan. Zo leuk! Daar doe je het immers voor: een ander blij maken. 

Zo zie je maar dat iets kleins al genoeg kan zijn voor een knipoogmomentje door een geel boekje.

Ben jij ook op zoek naar knipoogjes? Neem dan gerust een kijkje in mijn webshop. Hierin vind je veel printablepret om jezelf of een ander op te beuren. 

Nog meer knipoogmomentjes en tips en tops vind je in mijn andere columns. 

Hou je haaks!