img 1653Vandaag ga ik het over happylijstjes hebben, de tegenhangers van todolijstjes. De laatstgenoemde zijn meestal dingen, die je niet moet vergeten. Een happylijst is een beloningslijst. Want dat houdt de moed erin, maakt je gelukkig. Ik probeer mezelf nogal eens te motiveren door iets leuks in het vooruitzicht te stellen. Het lijkt wel op zo’n plaatje waar iemand iets lekkers voorgehouden wordt, waar ie net niet bij kan. Die persoon is zich daar dan niet van bewust. Ik doe het echter bij mezelf. Beetje apart is dat wel of herkennen jullie dit?

Dat gaat dan zo: als je nu de wc doet, dan mag je straks…

⁃ een halfuurtje haken (niet langer anders raakt mijn schouder overbelast)

⁃ Bible-journalen (dat mag wel lekker lang)

⁃ een boek lezen (gebeurt niet zo snel, want overdag lezen voelt zo lui)

⁃ even naar de stad met een vriendin (uitsluitend nuttige dingen kopen)

⁃ een rondje bos met mijzelf of iemand anders (heerlijk ontspannend!)

⁃ fotograferen (supergaaf)

⁃ oefenen met handletteren (lukt al heel aardig)

⁃ een blog schrijven (daar mogen jullie over oordelen)

Klinkt misschien kinderachtig, zo’n beloningssysteem, maar voor mij houdt het de lol erin. Ik hou hele gesprekken met mezelf om mezelf re motiveren. Hoe doen jullie dat? Ik probeer een goede houding te hebben tijdens het schoonmaken. Al zingend wordt de toiletpot gereinigd (not!). Zodra die gecleand is, roep ik naar de mannen dat ze naar boven moeten, als ze willen ….. Je zou je huis eigenlijk moeten kunnen onderdompelen of misschien nog handiger door de huiswasstraat. Vast een gat in de markt!

Alle gekheid op een stokje. Voor mij blijft het op deze manier leuk. Andere handvaten om het leven iets te vergemakkelijken:

⁃ Bedenken dat ik de gezondheid heb om het te doen.

⁃ Dankbaar zijn dat ik een gezin van God heb ontvangen om voor te zorgen.

⁃ Ik kan er maar beter geen hekel aan hebben, want het komt elke keer weer terug.

⁃ De radio aanzetten (Grootnieuwsradio natuurlijk, haha!). Lekker luisteren naar of meezingen met een mooi lied of genieten van een interessant gesprek. Je kunt vaak ook reageren en dat doe ik weleens. Soms wordt mijn reactie voorgelezen. Dat vind ik leuk! Dan voel ik me gezien en daar krijg ik weer energie van.

⁃ Mezelf een tijdslimiet stellen en proberen die te halen. Voor tienen klaar zijn met keuken. Nou ben ik daar voor tienen echt wel klaar mee (figuurlijk), maar dan moet ie ook weer blinken als een spiegeltje en dat is een hele andere uitdaging.

Heb jij nog tips? Laat het me dan even weten. Ik zou best willen dat ik ongegeneerd midden op de dag tussen alle rommel lekker een boek kon gaan zitten lezen. Ik heb nog zoveel leuk leesvoer liggen. Wel gek dat ik mezelf wel toesta om behoorlijk wat keren Facebook te checken (hoe leuk jullie mijn blog vinden). Dat zijn natuurlijk maar korte momentjes, maar toch gaat daar bij elkaar opgeteld ook best wat tijd in zitten. Ligt er dus maar net aan, waar mijn prioriteit ligt. Waar je schat is, daar zal je hart zijn (Bijbel). Tja, waar is mijn schat? Waar word ik happy van? Dat is best wel iets om eens goed over na te denken. Ik zal eens kijken of ik er iets over in mijn boekenkast kan vinden. En dan gewoon midden in de hectiek van alle dag een boek pakken en even alles om me heen vergeten? Eigenlijk heeeeeel verleidelijk…