img 1602Misschien is het ook goed als ik ga ontboeken. Ik heb massa’s boeken. En een groot aantal heb ik helemaal nog niet gelezen. Leuke challenge voor volgende maand: een begin maken met het lezen van al het materiaal wat ik nog heb liggen. Volgens mij kan ik daar ook een jaar zoet mee zijn. Vorig jaar heb ik de hele Bijbel doorgelezen via www.bijbeljaar.nl. Dus het moet toch ook mogelijk zijn om te proberen elke week één boek of elke week twee boeken te lezen? Ik hou het voorlopig bij elke twee weken één boek. Zal ik dan ook vertellen welk boek en wat ik ervan vond?

Ik heb trouwens wel een goede methode gevonden om niet teveel spullen in te slaan (tip!). En die methode is: als er iets nieuws bijkomt, moet er ook iets uit. Omdat ik niets kwijt wil, mag er ook niets in. Tja. Dan moet je wel drie keer nadenken (of tot 10 tellen) voor je iets aanschaft. Natuurlijk vind ik altijd wel een plekje waar ik nog een boek tussen kan proppen, maar als ze letterlijk je boekenkast komen rollen, dan is het hoog tijd om een stop in te bouwen. Als ik exemplaren heb staan over zelfbeheersing, dan is het wel heel krom als ik dan daarin los ga. Gelukkig zijn ze vrij duur en ik kan me daardoor enigszins beheersen.

Bij ons op het dorp hebben ze zo’n boekspot waar je gratis boeken kunt meenemen en daar kun je ook boeken dumpen die je niet meer hoeft. Ik zal vast zeggen dat ze er wat planken bijmaken, haha! Zo hebben we pas geleden onze slaapkamer opgeknapt. We hadden nieuwe kozijnen laten plaatsen, dus toen moest de hele boel natuurlijk op zijn kop (nou ja, moest. Ik wilde het heel graag). Aan het voeteneinde van het bed staan drie boekenkasten, twee voor mij en één voor mijn vent (hij is minder hebzuchtig qua boeken als ik). Dus moesten ze alle drie leeg. En dan blijkt dat ik echt heel veel boeken heb.

Voordat ze terug gingen (het stond echt veel te vol), heb ik een selectie gemaakt. Was best moeilijk, maar het is gelukt. De boeken die weg mochten, heb ik in een aparte doos gezet. Later mag ik er van mezelf altijd één boek weer uitpakken en terug in de kast doen. Gestoord hè. Doe ik ook altijd als ik kleding wegdoe. Altijd moet er één ding weer uit. Ieder mens heeft recht op een afwijking, toch?

Nadat de hele boel weer netjes was, konden de boeken weer terug. De exemplaren die ik niet meer hoefde, heb ik naar de kringloop (toen wist ik nog niet van het bestaan van de boekspot) gebracht. Voor mijn gevoel doe ik er dan iets goeds mee. En dan daarna naar de christelijke boekhandel, want dan heb ik wel een beloning verdiend, nietwaar? Nee hoor! Niet gedaan, ik wilde wel. Ik ben eigenlijk best goed in mezelf voor de gek te houden.