als je weet wat je wilt - knipoogjeOnlangs werd onze zoon benaderd, omdat hij in de IT zit. Iemand wilde een laptop kopen en vroeg zich af wat een goede was. Als je weet wat je wilt, is dat niet zo moeilijk.

Het ligt er maar helemaal aan wat je ermee wilt. Er zijn zoveel soorten en je hebt ook een budget waar je rekening mee wilt houden.

De maat van het beeldscherm is belangrijk of het ding een numeriek toetsenbord moet hebben of juist niet.

Wat je er allemaal mee wilt. Wil je al je foto’s er op op kunnen slaan, dus moet hij veel geheugen hebben. Of heb je een externe harde schijf (altijd handig als backup).

Heb je nog voorkeur voor een bepaald toetsenbord? Je merkt: vragen te over. Even naar de winkel en daar een laptop shoppen, is niet echt verstandig.

Bovendien leven we in een online wereld. Online is veel meer te koop dan in de fysieke store. Online op zoek naar iets met de juiste specificaties, is ook veel rustiger.

Je maakt hierdoor sneller de juiste keus. Hoewel je je helemaal kunt verliezen in alles wat er te koop is.

Toen ik deze vraag over de aanschaf van een laptop hoorde, gingen bij mij de radartjes draaien. Inmiddels ga ik ook op deze manier om met mijn shopgedrag. Eerst budget en andere belangrijke dingen vastleggen, daarna pas kopen.

Omdat ik absoluut een shopper ben, ligt het gevaar van graaien op de loer. Daarom stap ik tegenwoordig bewust de winkels in (fysiek en digitaal).

Dat heeft mijn kledingshopstopchallenge me geleerd. Door 300 dagen niets te kopen, werd ik me veel bewuster van de kleding die ik echt wilde en de kleding die ik kon laten hangen.

Ook ontdekte ik dat ik niet zo van de bloemetjes ben, maar meer van de grafische prints. Dit heeft er in geresulteerd dat ik een nieuw favoriet merk heb ontdekt: Zoso.

Het draagt heerlijk, heeft een stoere stijl en is niet al te duur. Geweldig, toch? Bovendien zijn de diverse kledingstukken vaak voorzien van letters. Vooral als de sale aanbreekt, kan ik me moeilijk beheersen.

Tja, dan is het niet moeilijk kiezen voor een lettergekkie. Als je gedichten en verhalen schrijft (net als ik), kan ik een aankoop altijd nog wegschrijven onder de bedrijfskosten, nietwaar? Haha!

Alle gekheid op een stokje. Wat ik mezelf wel altijd afvraag is: wat wil ik kopen? Een jurkje of een trui of een broek.

Als je weet wat je wilt of wat niet, maakt het de keuze veel makkelijker. Bovendien krijgt het oeverloos shoppen minder kans. En geloof me, dat heb ik te vaak gedaan (shopaholic confessions).

Vaak heb ik online al rondgekeken, maar een kledingshop blijft echt een snoepwinkeltje. Echt even een knipoogje. Maar als ik teveel uitgeef, voel ik me alleen maar schuldig. Dat probeer ik te voorkomen.

Maar ook op het gebied van interieur bepaal ik eerst de stijl, het budget en de maat. Je koopt toch ook geen kast zonder dat je weet wat je wilt?

Door er op deze manier mee om te gaan, wordt het iets makkelijker om niet te gaan hamsteren. Om niet alles te willen en niet al het geld er doorheen te jagen.

Soms geeft dat wel keuzestress, want ik vind zoveel leuk. Toch helpt het me.

Eigenlijk kun je deze manier van shoppen op elk artikel wat je koopt, toepassen. Dat scheelt tijd, geld en frustratie.

En als ik echt even los wil? Dan is de kringloop een uitkomst. Gewoon even verdwalen tussen allerlei leuks, wat niet veel kost, duurzaam is en telkens een ander assortiment.

Heerlijk toch? Dat zijn echte knipoogjes voor me. Die bezoekjes. Even geen schuldgevoel.

Als je weet wat je wilt

Of je nu een laptop koopt, een kast of een kledingstuk. Eigenlijk helpt het altijd als je weet wat je wilt.

Een andere uitlaatklep is mijn belevenissen delen in verhalen en gedichten. Een aantal gedichten verkoop ik in mijn webshop. Leuk en bemoedigend voor jezelf, maar ook ideaal om weg te geven.

Want dat is het allerleukste om te kopen: een knipoog voor een ander.

Hou je haaks!