als het niet meer in de kast pastHoe zorg jij dat je verzameling een mooi plekje krijgt in huis? Koop je weleens teveel? Een als het niet meer in de kast past?

Regelmatig maak ik het te bont qua shoppen (shopaholic confessions). Dan koop ik teveel en vraag ik mezelf af waar ik alles weer een plekje moet krijgen.

Op zo’n moment kom ik tot bezinning, want ik heb iets met mezelf afgesproken. Als het niet meer in de kast past, moet er iets uit. Vaak heb ik dan al iets gekocht. 

Dit gebeurt vooral na een bezoekje aan de kringloop winkel, waar ik dat ene leuke object echt niet kon laten staan, moet ik vaak ernstig met mezelf in conclaaf om te kiezen wat weg mag en wat blijft.

Zo had ik onlangs ineens weer verslaafd aan het kopen van spaarvarkens. Ik begrijp echt niet wat ik daar mee moet. Ik ben niet zo’n spaarzaam type, haha! Ik ben veel beter in geld uitgeven.

Ik kan bij zo’n fascinatie heel gericht in zo’n kringloop winkel rondlopen op zoek naar nog andere varkens. Dan wil ik het liefste alle spaarvarkens die er te vinden zijn. Gelukkig heb ik mezelf dan wel regels opgelegd. Een van die regels is: alleen maar kleurtjes die in mijn interieur passen.

Maar soms kom je zo’n schatje tegen. Dan lap ik alle regels aan mijn laars. Even die kick voelen. Later vraag ik me in alle ernst af, waarom ik voor dat spaarvarken koos. Zucht! Op de foto heb ik een aantal van mijn spaarvarkens gezet. Kun je raden voor welke ik bezweek? 

En ja, ik moet mezelf ook serieus nemen, dus als ik met zo’n varken thuiskom, moet er iets anders weg uit een kast of van de kast. Aangezien ik mijn kasten altijd behoorlijk vol prop met allerlei snuisterijen, is dat nog een hele onderneming. Maar als het niet meer in de kast past…

Toch doe ik het. Ik wil geen hoarder/hamsteraar worden en alles wat buiten de kast ligt, wat er niet hoort, irriteert me. Niet meteen, maar wel wat later.

Hoe langer het blijft liggen, hoe meer het irriteert. Dus ook al duik in niet meteen mijn kasten in om puin te ruimen. Toch weet ik dat dit moment niet al te lang op zich laat wachten.

Ik zit wat dat betreft een tikkie vreemd in elkaar. Aan de ene kant heb ik behoefte aan een kick, iets nieuws, iets anders. Aan de andere kant heb ik soms ook schoon genoeg van al die prikkels en wil ik het liefst even helemaal niets.

Ik ben er inmiddels achter dat dit een naam heeft. Ik ben een hoogsensitieve sensatiezoeker. Dus ik heb kicks nodig om maximaal te kunnen functioneren, een deadline of iets nieuws voor mijn verzameling. Aan de andere kant kan ik niet tegen dissonanten. Als iets niet hoort te staan waar het staat, kan het me mateloos irriteren.

Daarom heb ik veel spulletjes in mijn kasten zitten. Maar als het niet meer in de kast past…

Nu ik noodgedwongen thuis zit vanwege een heel scala lichamelijke klachten, krijg ik een kick van verzamelingen, vandaar deze spontane spaarpottenverzameling. 

Als het niet meer in de kast past, moet er iets uit

Om terug te komen op mijn verhaal: als ik dus iets heb gekocht wat niet meer in de kast past, kan me dat (uiteindelijk) mateloos irriteren en dan moet er iets uit. Tijd voor een kleine grote schoonmaak en keuzestress.

Er moet wel iets weg, maar wat dan? Gelukkig ben ik ook het type van thema’s. Hierdoor worden mijn impulsen een beetje afgeremd en kan ik kiezen. Alles zit ook zo’n beetje per soort in de kasten.

Ik heb zelfs een kast waar al mijn lettertjes in zitten opgeborgen (tja, je heet Annets Alfabet of niet). Als daar geen plaats meer in is, volgt het kiezen. Die kast heb ik trouwens voor dat doel gekozen, haha!. Maar gekker mag het dan niet worden, want als het niet meer in de kast past…

Inmiddels heb ik de fascinatie voor spaarpotten, -varkens, -koeien, – schoenen maar losgelaten. Disney komt op de eerste plaats en als ik al mijn zakcentjes investeer aan spaarvarkens, hou ik geen geld meer over voor een leuk beeldje. 

Meer knipoogjes over verzamelen lees je op mijn website. Mijn liefde voor verzamelen heb ik omgezet in een gezonde verslaving: gedichten schrijven. Daar heb ik weer hele verzamelingen van gemaakt. 

Sinds een jaar maak ik mooie kaarten (digitale producten) voorzien van iets bemoedigends onder het motto deel een beetje liefde uit. Een knipoogje kost niet veel, maar zorgt voor veel vreugde. 

Hou je haaks!