Als de nood het hoogst is knipoogje Hij vraagt het niet snel, maar als hij het vraagt is het hoge nood. Als de nood het hoogst is, mag mam helpen.

Al als klein jochie puzzelde hij graag. Het duurde dan ook niet lang of de puzzels van 1000 stukjes werden te makkelijk en die moesten het veld ruimen voor grotere.

Altijd hebben we het aangemoedigd om zich hierin verder te bekwamen. Met open mond stonden we dan toe te kijken met hoeveel gemak hij die puzzels legde.

Er stond wel altijd iets leuks op de puzzels. De Wasgij’s waarbij je niet puzzelt op de doos staat, maar wat de hoofdpersoon op de doos ziet, of wat er het volgende moment gebeurde, waren niet aan te slepen.

We schuimden markten en braderieën af op zoek naar weer nieuwe. We durfden die eigenlijk nooit op Marktplaats te kopen of bij de kringloop winkel (als die ze al verkochten). Een ontbrekend stukje was immers een echte domper.

Toen zijn kasten uitpuilden van de puzzels, besloot hij een groot aantal toch te verkopen. Je kunt immers niet alles bewaren. Goed van hem!

Inmiddels puzzelt hij er eentje van 1000 stukjes rond anderhalf uur in elkaar (die zonder oeverloze blauwe luchten). Ik geniet intens als ik hem bezig zie. Echt een knipoogje.

Een stukje nostalgie naar zijn jongere jaren, maar ook naar de tijd dat ik nog een meisje was en mee mocht puzzelen met mijn moeder. Die overigens wel oeverloze blauwe luchten aan elkaar paste.

Als kind al had ik door dat dit haar ontspande, haar rust gaf. En volgens mij vond ze het niet eens fijn als ik meehielp, maar als moeder had ze weinig keus. Haha!

Ook mijn schoonvader puzzelde graag. Hij heeft het dus van beide kanten meegekregen.

Het puzzeltalent heeft een generatie overgeslagen, maar is goed vertegenwoordigd in onze oudste. Hij maakt inmiddels puzzels van 40.000 stukjes. Ravensburger heeft twee enorme Disney-puzzels ontworpen en daar is hij nu mee bezig.

Logistiek was het nog wel een dingetje, want waar laat je ze? Eerst maakt hij de Mickey-variant. Nu is het bezig met de tweede. Een puzzel van 1000 stukjes past makkelijk op een mdf-plaat.

Ik weet dat er van die puzzelrollen bestaan, maar dat werkte voor hem nooit. Wij gebruiken platen van mdf. Die verdwenen onder de bank. Echter een puzzel van 40.000 stukjes is even wat anders.

Hij heeft er (na rijp beraad) voor gekozen de puzzels aan de achterkant te plakken met afplaktape. Omdat je daarvoor met z’n tweeën moet zijn, mag ik altijd helpen. Joepie!

Ik doe het graag, want soms hebben we de leukste gesprekken, die spontaan ontstaan.

De geplakte onderdelen verdwijnen naar zijn kamer (terug in de doos) en wachten op het moment dat hij ze aan de wereld kan showen.

De Mickey-variant was vrij eenvoudig en daarbij mag ik dan niet helpen (van de wal in de sloot), maar de rand van de andere is toch een ander verhaal.

Als de nood het hoogst is

Dus toen hij zondagmiddag vroeg of ik wilde helpen, aarzelde ik geen moment, gooide mijn haakwerk in de hoek en puzzelde ik mee. Want als de nood het hoogst is, is de redding nabij.

Hij heeft niet zoveel aan me. Volgens mij is het meer een stukje psychische ondersteuning bij de laatste loodjes. En hij heeft het gered. Dankzij of ondanks mij. Haha! Laten we dat maar in het midden houden.

Het feit dat ik mee kon helpen, was het knipoogje van de dag. Zo fijn dat dit wel gaat ondanks hartritmestoornissen en een lastig lijf. Moeder zijn lukt me nog wel. Dat voelt als een knipoogje uit de hemel.

Dit soort momenten en meer heb ik willen vangen in gedichten. Die vind je in mijn dichtbundel Mammoedig. Maak er jezelf of iemand anders blij mee.

Soms zou je het leven ook wel in elkaar willen puzzelen. Meestal is het een berg stukjes, die niet goed aan elkaar passen. Het is fijn om te weten dat God wel weet hoe onze puzzel in elkaar past.

Als er een stukje op zijn plek valt en je mag ervaren: hé, dit zit lekker. Dit past. Ik wens je veel passende knipoogjes toe!

Hou je haaks!

Alle knipoogjes op een rijtje vind je onderaan deze pagina.